Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kasteel van Wouw: ‘Het was monnikenwerk, maar we kwamen steeds verder.’

Door: Remko Vermunt Algemeen

WOUW - Karel de Vijfde, Erasmus, Filips de Tweede en ga zo maar door. Ze kwamen rond de zestiende eeuw allemaal langs in het Kasteel van Wouw. Het waren de hoogtijdagen voor het kasteel, maar daar is al een lange tijd niets meer van te zien. Het terugbrengen van de oude grachten luidt echter een nieuw tijdperk in.

Kees Hoendersvangers is één van de mensen die al vanaf het begin betrokken is bij de reconstructie van het Kasteel van Wouw. Al in 2006 wilde hij aan de slag in het gebied, maar toen krijg hij nog te horen dat hij niets mocht doen. “Maar we wisten dat er iets zat.”

Van 2006 tot 2009 heeft Kees onderzoek gedaan op het terrein zonder ook maar iets aan te raken. “We zijn bijvoorbeeld gaan kijken naar sporen op de grond. Op plekken waar een muur onder de grond zit groeien andere bloemen dan op de andere stukken. Zo wisten we dat er iets zat aan de hand van vegetatie.” 

In de jaren die volgenden mochten Kees en zijn team toch steeds een stapje verder. Zo weren er 400 kleine boringen gedaan. “Het was monnikenwerk. Als je kijkt dat het alleen qua gebouwen om 2,5 hectare aan oppervlakte gaat, dan kan je begrijpen dat er veel tijd in gaat zitten.” Maar, Kees ging stug door. In zijn dagelijks leven is hij projectleider, dus hij weet hoe je om moet gaan met grootschalige klussen. “Dat doe je stapje voor stapje en dat hebben we hier ook gedaan.” 

Dat hij in de archieven de naam Cornelis de Hoendervanger tegenkwam, heeft hem misschien wel dat extra zetje gegeven om zich zo op dit project te storten. “Want dat is ook mijn naam: Cornelis Hoendervanger. Dat kan geen toeval zijn toch. Ook die Cornelis voerde werkzaamheden uit aan het kasteel”, lacht Kees. Als in december de gracht in oude luister is hersteld, gaat hij door met het Kasteel. “De stenen restaureren duurt wel wat langer.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief