Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kasteel van Wouw: ‘We zouden graag ook de torens terugbrengen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

WOUW - Karel de Vijfde, Erasmus, Filips de Tweede en ga zo maar door. Ze kwamen rond de zestiende eeuw allemaal langs in het Kasteel van Wouw. Het waren de hoogtijdagen voor het kasteel, maar daar is al een lange tijd niets meer van te zien. Het terugbrengen van de oude grachten luidt echter een nieuw tijdperk in.

Marco Vermunt is als archeoloog betrokken bij de werkzaamheden aan het Kasteel van Wouw. In 2016 is hij al begonnen met archeologisch onderzoek en in 2018 is dat onderzoek afgesloten. “We hebben toen alles weer afgedekt en nu gaan we het allemaal weer openmaken. Voor ons zijn er dus geen verrassingen.”

In die tijd is er veel gevonden in de grond. Denk bijvoorbeeld aan kanonskogels, maar ook een oude houten burcht daterend uit de elfde eeuw. “Dat is echt uniek. Zo’n houten burcht is, voor zover wij weten, nog nooit gevonden. We weten ook niet precies wat het geweest is.” Verder is er veel sloopafval van het kasteel gevonden. “Het kasteel is destijds gesloopt en eerst hebben ze nog veel stukken hergebruikt, maar uiteindelijk hebben ze veel restanten gewoon in de gracht gegooid. Dat is voor ons een groot voordeel. Die brokstukken kunnen we nu mooi gebruiken om de funderingen weer te herstellen.”

 De funderingen van het kasteel bestaan voor een groot deel uit een natuursteen uit een groeve uit Brussel. Maar omdat die groeve is uitgeput, is die steen niet meer te krijgen. “Het gaat dan om dezelfde steen als waar ook het Markiezenhof en de Gevangenpoort in Bergen op Zoom van zijn gemaakt.” Als de funderingen straks hersteld zijn, gaat er weer grond overheen. “Anders vriest het kapot. We zouden dat tegen kunnen gaan door er twee lagen bovenop te metselen, maar daar hebben we nu het geld nog niet voor. Dat kost zo’n 10 tot 12.000 euro per toren en we hebben drie torens plus een kasteel. We hopen dat in de toekomst nog te kunnen doen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief