Afbeelding
Foto: NPO

Eendaagse festivals alleen onder strikte voorwaarden: ‘Niet meer dan 750 mensen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Onder hele strikte voorwaarden mogen kleinere eendaagse evenementen vanaf 13 augustus weer doorgaan. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte maandagmiddag bekendgemaakt na afloop van een coronaoverleg met de betrokken ministers. In eerste instantie zou hier pas op 13 augustus uitspraak over worden gedaan, maar festivalorganisatoren riepen het kabinet op om eerder een uitspraak te doen, zodat zij zich kunnen voorbereiden.

Het aantal positieve tests neemt behoorlijk af en ook het aantal ziekenhuisopnames lijkt zijn piek weer bereikt te hebben. Daarom zijn er volgens het Outbreak Management Team (OMT) geen redenen om extra maatregelen te treffen rondom het coronavirus. Maar, waakzaamheid blijft geboden, want het aantal besmettingen is in Nederland wel vijf tot zes keer meer dan in Duitsland. Dat stelt Mark Rutte in zijn wekelijkse update. Op 13 augustus volgt een grotere persconferentie en daarbij wordt bekeken hoe de tijd na 13 augustus eruit komt te zien qua maatregelen. 

Evenementen
Vorige week werd door het kabinet nog besloten dat meerdaagse festivals mét overnachtingen voorlopig niet door kunnen gaan. Daarmee werd een streep gezet door grotere festivals zoals Lowlands en Down the Rabbit Hole. “Maar, organisatoren van eendaagse evenementen maken nu ook kosten, dus zij hebben bij ons aanklopt om eerder uitsluitsel te krijgen”, stelde Rutte. “Als zij op 13 augustus pas te horen krijgen of ze op 14 augustus iets mogen organiseren, dan zorgt dat voor de nodige risico’s. En dat snappen we.”

Daarom heeft het kabinet opnieuw aan het OMT gevraagd wat de beste optie is voor eendaagse festivals. “Ongeplaceerde evenementen kunnen daarom alleen onder strikte voorwaarden plaatsvinden. Is dat voor de organisatoren niet mogelijk? Dan kunnen ze gebruikmaken van de garantieregelingen.” Die voorwaarden zijn als volgt:

  • Maximaal 750 deelnemers
  • Het evenement is in de open lucht of in een tent die aan vier zijden open is
  • Bezoekers moeten gevaccineerd zijn, in de afgelopen zes maanden het coronavirus hebben gehad óf ze moeten een testuitslag van Testen voor Toegang hebben
  • Je moet in het bezit zijn van een ticket

Daarnaast raadde Rutte iedereen aan om vijf dagen na het festival een zelftest te doen, ‘omdat je toch met veel mensen in contact komt’. “Dit is dus slecht nieuws voor grote evenementen. We hopen alsnog dat de situatie verandert, zodat we op 13 augustus alsnog met beter nieuws kunnen komen.”

Janssen

Verder maakte Rutte ook bekend dat mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen vaccin niet na twee, maar na vier weken pas volledig gevaccineerd zijn. Rutte roept mensen die minder dan vier weken geleden Janssen hebben gehad op om zich dan ook te gedragen alsof zij nog niet volledig beschermd zijn tegen het virus. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief