Foto: Jan Aarden

Noodkreet van boer uit Moerstraten: ‘Ik heb 200.000 kg uien over’

MOERSTRATEN - Boer Jan Aarden heeft 200.000 kg uien op zijn veld liggen, maar hij komt er niet vanaf. Daarom organiseert hij komende zondag, 15 augustus, een ‘feestdag’ waarop mensen zelf uien kunnen komen rapen.


De uienprijzen staan op dit moment zo laag dat Jan Aarden uit Moerstraten nog minder dan de kostprijs kan krijgen voor zijn uien. Daarom besloot hij, op aanraden van vrienden, een speciaal moment te creëren waarop consumenten zelf de uien kunnen komen rapen. “Er is dit jaar gewoon bijna gaan afname”, vertelt Aarden. “Hoe dat precies komt, weet ik om eerlijk te zijn ook niet.”

De afgelopen drie jaar heeft Aarden uien geteeld, maar zo erg als nu was het nog nooit. “Dit jaar loopt het gewoon helemaal niet. Wij zien ook dat er in de maatschappij een trend ontstaat om je spullen juist bij de boer te halen, dus gaan wij de uien ook rechtstreeks aan de consument leveren. We hopen dat mensen dan ook meteen een positiever beeld krijgen van de boer.”

Het is voor Aarden niet de eerste keer dat hij een dergelijke actie organiseert, vroeger heeft hij dat ook wel eens gedaan met kerstbomen. “Dat was altijd heel gezellig en ik hoop dat er zondag weer veel mensen op af komen. Dan maken we er gewoon een feestje van.” Die 200.000 kg zal Jan Aarden zondag niet gelijk allemaal kwijt zijn, maar als er duizend mensen komen, dan is hij al erg blij.

“De uien zijn al gerooid. Ze liggen nu te drogen en onder de juiste condities kan je ze straks thuis nog wel een half jaar goed houden. Maar bij mij op het land moeten ze binnen een maand weg zijn, anders kan ik er niets meer mee.”

Het uienrapen start zondag om 09.00 uur tot 17.00 uur. Je betaalt slechts 50 cent voor 1 kg uien. Locatie: ‘t Flierbos in Moerstraten, Hellegatsestraat 31.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief