Foto: Leonie van Ginneken

Leonie van Ginneken: ‘Vavo geeft volwassenen al jarenlang een diploma én zelfvertrouwen’

ROOSENDAAL - Niet iedereen kent het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs, oftewel het vavo. Al jaren zorgt deze opleiding in Roosendaal ervoor dat ook volwassenen dat gewilde papiertje kunnen krijgen. En is dat diploma echt? Dat is het zeker!


Haar moeder spoorde haar aan om te solliciteren als docent wiskunde en natuurkunde bij het vavo. Leonie van Ginneken vertelt over de tijd, toen het nog het Westbrabants avondcollege heette. In de volksmond werd het de moedermavo genoemd. Het was geen toeval, haar moeder had er ook op gezeten. Zij wilde haar jongste dochter helpen met haar huiswerk en heeft in 1980 haar diploma gehaald. 

Leonie startte in 1985 bij de school en schreef een cursus exacte vakken. Dit was om vrouwen geïnteresseerd te krijgen voor de techniek. Ze had net een huis gebouwd en gebruikte de praktijkvoorbeelden om deze techniek uit te leggen. In de beginjaren gaf ze vooral les aan huisvrouwen. Maar er waren ook mannen, die naast hun baan als monteur of bouwvakker, weer naar school gingen. “Vavo biedt al zoveel jaar een tweede kans op onderwijs. Alleen zijn de leerlingen nu een stuk jonger. Zo rond de 18-19 jaar. Je bent tot je 18de leerplichtig. Daardoor hebben veel meer mensen een diploma.” 

Leonie werkt graag bij Curio vavo. “Leerlingen worden hier echt als persoon gezien en krijgen de kans om te groeien. Vavo geeft volwassenen al jarenlang een diploma én zelfvertrouwen.” De docenten zijn heel betrokken bij hun leerlingen. Leonie is daar een goed voorbeeld van. Ze blijft met veel leerlingen contact houden na de opleiding. Zo gaat ze wekelijks op bezoek bij een oud-leerling van 83 jaar. Ze vertelt vol trots over een 16-jarige leerling uit Afghanistan. “Hij haalde zijn mavo- en havo-diploma op de vavo. Ik mocht getuigen zijn bij zijn huwelijk.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Glasspecialist

Baarle-Nassau

Meerdere vacatures

Steenbergen

nieuwe collegas

Etten-Leur

Overblijfmedewerker

In de buurt

Chauffeurs

Yerseke