Foto: Kim Kluts

Kim Kluts: ‘Iedereen zit er omdat ze een diploma willen halen, niet omdat het verplicht is’

ROOSENDAAL - Niet iedereen kent het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs, oftewel het vavo. Al jaren zorgt deze opleiding in Roosendaal ervoor dat ook volwassenen dat gewilde papiertje kunnen krijgen. En is dat diploma echt? Dat is het zeker!


Wat doe je als je het mentaal zwaar hebt, last hebt van stress en faalangst en de vierde klas havo op 1/10-de net niet haalt? De 18-jarige Kim Kluts zag het niet zitten om het jaar over te doen op haar middelbare school. “Ik wilde niet nog een jaar met jongere kinderen in een klas zitten. Toen ben ik op zoek gegaan naar een oplossing”. Ze koos voor vavo en heeft na twee jaar les haar havo-diploma op zak. 

En dit smaakt naar meer. Ze start in het nieuwe schooljaar met lessen bij de vavo om ook haar vwo-diploma te behalen. “De vavo is voor mij ideaal. Samen met de leerkrachten kijk je wat er nodig is en ze doen daar echt iets mee. Zo heb ik bijvoorbeeld een faalangsttraining gehad. Ook had ik moeite om me te concentreren, als ik achteraan in de klas een toets moest maken. Daarom heb ik nu standaard een plek vooraan in de klas. Ik heb hier geleerd dat ik kom waar ik wil zijn. Dat mag best in kleine stapjes”.

En als je twijfelt over de vavo? “Kom dan zeker een keer kijken of het iets voor je is. Het is ideaal als je maar een paar vakken hoeft te doen. Je krijgt alle uitleg weer helemaal opnieuw en je werkt heel gericht naar het examen toe. De cijfers van het jaar daarvoor tellen niet mee. Dus je kunt veel hogere cijfers halen.” En hoe haar toekomst eruit ziet? “Ik wil als psycholoog en docent Engels aan de slag. Ik vind het fijn om anderen te helpen. En ik wil niet kiezen. Ik wil het allebei”.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief