Pastoor Lindeijer tijdens de officiële installatie.
Pastoor Lindeijer tijdens de officiële installatie.

Pastoor Marc Lindeijer officieel geïnstalleerd

Door: Vera de Geus Algemeen

ROOSENDAAL - Tijdens een plechtige eucharistieviering in de St. Josephkerk is Marc Lindeijer officieel geïnstalleerd als nieuwe pastoor van de Norbertusparochie in Roosendaal. De benoeming is in eerste instantie voor een periode van twee jaar waarna de situatie opnieuw wordt bekeken. 

Pastoor Marc Lindeijer is in 1966 geboren in Den Helder. Hij werd als student katholiek en trad in 1994 toe tot de orde van de Jezuïeten. In 2002 is hij tot priester gewijd. Als zevenjarige jongen wilde hij archeoloog worden. Die liefde voor de geschiedenis is gebleven. In 2009, toen hij al priester was, is hij gepromoveerd in de kerkgeschiedenis. Hij is in verschillende parochies werkzaam geweest, onder andere in de gemeente Drimmelen. De pastoor vertelt: “die parochie voelde echt als mijn parochie, wat dat betreft is Roosendaal heel anders.” Vijftig jaar geleden was bijna iedereen in Roosendaal katholiek, nu is het een minderheid. Van de vele katholieke kerken die er waren zijn er, met Nispen erbij, nog drie open en het kerkbezoek is lang niet meer wat het vroeger was.

Vicaris-generaal

Als pastoor in Roosendaal gaat hij in november een nieuwe gemeenschap van paters begeleiden. Daarnaast is hij deeltijds vicaris-generaal van het Bisdom Breda. Dit betekent dat hij de rechterhand van de bisschop is en in het bestuur van het Bisdom zit. In deze functie heeft hij veel bureauwerk en vergaderingen. “Maar ik probeer de dertig parochies van het Bisdom ook te bezoeken, omdat ik het persoonlijk contact heel belangrijk vindt”, aldus pastoor Lindeijer. Voordat hij in de gemeente Drimmelen pastoor werd heeft hij zeven jaar in Rome gewerkt voor de heiligverklaringen. “In Rome heb ik een hele mooie tijd gehad met als hoogtepunt de verkiezing van Paus Franciscus, net als ik een Jezuïet. Toen het bekend werd gemaakt, stond ik op het St. Pietersplein”, vertelt de pastoor. Hij waardeert de Paus om zijn visie van een Kerk die niet voor zichzelf bestaat, maar voor het welzijn van de mensen. “Kerkdeuren moeten openstaan.”

Geloof

Wanneer je jezelf overgeeft aan het geloof en uiteindelijk priester wordt, laat je veel achter. “Ik heb weinig bezittingen meer, maar ervaar dat eigenlijk als een enorme vrijheid. Ik heb daar nooit moeite mee gehad. Het zou mooi zijn als al mijn spullen in de kofferbak van een auto zouden passen”, vindt pastoor Lindeijer. Een onderdeel van de Norbertusparochie is de gemeenschap van Sant’Egidio in Roosendaal. Zij zetten zich vanuit hun geloof in voor onder andere kinderen met een leerachterstand door ze bijles te geven en ze te begeleiden. Alle kinderen zijn hier welkom of ze nu geloven of niet of Moslim zijn. Ook hebben zij aandacht voor de armere mensen onder de bevolking, die ze voedsel of kleding geven. De pastoor zegt: “vanuit de kerk wordt er veel gedaan wat niet zichtbaar is maar wat wel heel belangrijk is en daar ben ik trots op”. Hij vind het niet erg of deprimerend dat er niet zoveel katholieken meer zijn in Roosendaal, voor de pastoor telt de kwaliteit van de gemeenschap.

Toekomst

Hoe zijn toekomst eruit ziet weet de pastoor niet. “Teveel vooruit kijken en plannen heb ik in de coronatijd afgeleerd.” Hij hoopt de komende twee jaar iets te kunnen betekenen voor de mensen. “Mocht ik over twee jaar weggaan en de mensen vinden dat jammer, dan heb ik toch een beetje het verschil kunnen maken”, besluit de pastoor. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief