Afbeelding
Foto:

Zonnepark Evertkreekweg officieel in gebruik genomen

Door: Vera de Geus Algemeen

ROOSENDAAL - Zonnepark Evertkreekweg is officieel in gebruik genomen. Donderdag werd in aanwezigheid van wethouder duurzaamheid Klaar Koenraad het zonnepark Evertkreekweg in gebruik genomen. Daarbij nam de wethouder symbolisch het eerste zonnedeel van het zonnepark Evertkreekweg in ontvangst. Zonnepark Evertkreekweg is het grootste zonnepark in de gemeente Roosendaal. “Het park sluit aan bij de Roosendaalse ambitie op gebied van duurzaamheid om in 2035 CO2 neutraal te zijn”, aldus de gemeente.

Het park bestaat uit bijna 80.000 zonnepanelen, die jaarlijks 29.925.000 kWh aan groene energie opwekken. Dat is genoeg voor het energieverbruik van ruim 10.000 huishoudens en zorgt voor een besparing van 16,5 miljoen kilo CO2-uitstoot per jaar. Duurzaamheidswethouder Klaar Koenraad: ”Ik ben enorm trots dat het zonnepark Evertkreekweg is gerealiseerd. Gezamenlijk hebben we dit initiatief verwezenlijkt, van ontwikkelaars, organisaties tot omwonenden. Daarbij krijgen de inwoners van gemeente Roosendaal als eerste de kans om te investeren in het zonnepark. Zo werken we samen aan een duurzaam Roosendaal”.

Vanaf vrijdag 24 september kunnen inwoners van de gemeente Roosendaal investeren in Zonnepark Evertkreekweg aan de Roosendaalsche Vliet. Zij krijgen daarbij twee weken voorrang op andere inschrijvers. Via ZonnepanelenDelen.nl kan er ingeschreven worden. “De inschrijvers kunnen participeren in het park en profiteren 15 jaar mee van de opbrengst met een verwacht gemiddeld rendement van 3,5%”, zegt de gemeente..

Van de 33,5 hectare die de zonneweide beslaat, wordt 25 hectare voor de zonnepanelen gebruikt en de resterende 8,5 krijgt een landschappelijke invulling. Hierdoor zal de biodiversiteit toenemen. Het zonnepark is landschappelijk ingepast met hakhoutsingels en inheemse plantsoorten. Er zijn amfibiepoelen aangelegd en het gras op en rond het zonnepark is een kruiden- en bloemrijk mengsel waar bijen, andere insecten en daarmee ook vogels op afkomen. Dit gras wordt onderhouden door schapen .Naast aandacht voor de natuur is er ook aandacht voor recreatie. Tussen de beplanting is een recreatieve wandelroute aangelegd met informatie over het park en natuur educatieve onderwerpen. Onderzoek naar bodemkwaliteit en biodiversiteit. Op zonnepark Evertkreekweg wordt de komende vier jaar de bodemkwaliteit en de invloed op de biodiversiteit onderzocht. Het onderzoek wordt georganiseerd door Wageningen University & Research,TNO, Eelerwoude, NL Greenlabel, acht provincies en de leden van de brancheorganisatie Holland Solar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief