Afbeelding

EKP-gebouw omgedoopt tot Kaai Duurzaam

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – Met de officiële opening kreeg het EKP-gebouw van de gemeente zijn nieuwe naam: Kaai Duurzaam. Met de organisatie van een feestelijke dag kregen niet alleen voormalig postwerkers weer eens toegang tot het gebouw uit de jaren 80, maar vooral allerlei geïnteresseerden in duurzaamheid in Roosendaal. Er waren allerlei kraampjes over duurzaamheid en EELT Theatercollectief verzorgde een dans en liet de film “Vier de Wind” in première gaan. Het IQ Aarmoeinieke bood de wethouder een bijzondere oorkonde aan. De gemeente is namelijk op zoek naar bedrijven, onderwijsinstellingen, organisaties èn inwoners om de verduurzaming van Roosendaal een boost te geven. 

Wethouder Klaar Koenraad gaf in haar openingswoord aan dat de plek zich leent om creatief te zijn om nieuwe ideeën aan te jagen en te boren. Er is dan ook geen vastomlijnd plan, iedereen mag zich aansluiten en mee helpen vormgeven. “Ook al heb je niet per sé iets met duurzaamheid, maar je wilt wel als organisatie hier iets doen, ook dan ben je van harte welkom”. Er kunnen bijvoorbeeld kantoorruimtes worden gehuurd, die je naar eigen inzicht kan opknappen. Er mogen zelfs materialen uit het 11.500m2 tellende pand gebruikt worden, zodat er zo min mogelijk weggegooid hoeft te worden.

Klaar heeft zelf vroeger met plezier gewerkt in het gebouw, een bijbaan in de zomer en met kerst bij PTT Post. Het gebouw wordt vaak als lelijk gezien, maar daar denkt de wethouder anders over. “Het verleden is al mooi, er werkten hier zo’n 700 mensen, maar vooral staat voor mij het voor de toekomst, dat je een transitie maakt. Het heeft al effect dat hier iets gaande is. Dit gebouw krijgt uitstraling naar de regio, denk bijvoorbeeld aan congressen of exposities”. Een opknapbeurt en de uiteindelijke bedrijvigheid geeft dit gebouw een aantrekkelijke ingang naar Stadsoevers, is de hoop. Misschien wel met daarbij de komst van een supermarkt, winkels of horeca in het gebouw. 

Voorlopig wordt het pand beschikbaar gesteld voor 5 jaar, met de wens te verlengen naar 10 jaar. Klaar legt uit dat ze een beweging willen starten, er wordt gezocht naar koplopers. “Je moet uit een bepaald hout zijn gesneden om hier te landen en mee te helpen ontwikkelen, je komt namelijk niet in een kant-en-klaar kantoor terecht. Je staat daarbij open voor samenwerking, iedere huurder krijgt een gelijke stem”. Het project is op 3 peilers gebaseerd: energietransitie naar volledig groene energie, circulaire economie met als doel zo min mogelijk afval te genereren en participatie. Geïnteresseerden kunnen informatie en een rondleiding aanvragen via duurzaamheid@roosendaal.nl. Er zijn al 3 creatieve ideeën uitgewerkt hoe de benedenverdieping eruit zou kunnen zien. Via een VR-bril werd dit tijdens de opening gepresenteerd, zodat je je voor je gevoel al rond kan kijken. Waar alle inwoners van Roosendaal het wel over eens kunnen zijn, is dat de gevel niet bepaald het visitekaartje van het gebouw is. De gemeente zoekt dan ook naar leuke en uiteraard duurzame ideeën over het opknappen van de gevel. Tot 6 oktober kun je je conceptidee insturen via www.roosendaal.nl/kaaiduurzaam. Daarna heb je tot 31 oktober om je plan helemaal uit te werken en het klaar te maken voor een presentatie, dit kan een powerpoint zijn of een maquette, dat maakt niet uit. In november tijdens de Week van de Duurzaamheid vindt de prijsuitreiking plaats. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief