Afbeelding

Twee nieuwe kunstwerken moeten Wouw wat mooier maken

Door: Vera de Geus Algemeen

ROOSENDAAL - Er zijn vergevorderde plannen om Wouw te verlevendigen met twee kunstwerken. De ontwerpen zijn nu prijsgegeven door kunstenaar Karel Schrooyen. Hij ontwierp een statige stalen gestalte van de roofvogel ‘wouw’ die als een windwijzer hoog boven op een mast zijn rondjes boven deze wijk kan draaien. De plaats die hij in gedachten heeft is de grote visvijver (Wouwer). Ook voor wijk De Ster zijn zijn plannen voor een nieuw kunstwerk. 

De nieuwste wijk van Wouw, De Hoogt, vordert gestaag alleen de randen vragen nog om een bouwinvulling. Dat bracht kunstenaar Karel Schrooyen op het idee om deze wijk een verbinding te geven met de oude dorpskern. Dit wil hij doen met een roofvogel. Met de stadsdichter van Roosendaal Babette van Rijt-de Wijs bedacht hij een passende spreuk ‘Wouw heeft een naam hoog te houden’ die als een soort nestring om de mast bevestigd wordt.

Zevenster
Vlak voor hij dit plan wilde indienen kreeg hij contact met Paul Klaver en Eric de Regt die stoeiden met het idee om de wijk ’De Ster’ meer te accentueren. Deze wijk is ontstaan op het terrein van een voormalige, voor Wouw zeer belangrijke, brouwerij: De Ster. Ze vroegen Karel om het idee aan te leveren waar de relatie brouwerij en woonwijk gestalte in zou krijgen. Er ontstond een constructie van een roestvrijstalen ster die opgebouwd is uit zeven keer het cijfer zeven die ruimtelijk met elkaar verbonden zijn. “Een ster is een veel voorkomend symbool in de bierbranche maar de zevenster was voor deze Wouwse brouwerij uniek. Een afbeelding van een ster werd al door monniken boven het biervat gehangen om het brouwsel gunstig te beïnvloeden”, zo legt men uit. “Karel wil elke punt van de ster tweekarakteristieke woorden aanbrengen. Een uit het bierbrouwproces en het andere woord wat iets te maken heeft met de magie van het cijfer zeven, zoals geluk, kleur, de zeven muzieknoten en de zevendagen van de week.

Ster van Wouw
“Alle twee de kunstwerken komen te staan langs de, al bestaande, wandel- en fietsroute ‘De ster van Wouw’ en zullen zodoende gaan bijdrage aan de herkenbaarheid van het kunstzinnige dorp Wouw. Voor 1 oktober moeten de aanvragen ingediend worden, alle hoop is er nu opgericht dat bevolkingen Gemeente Roosendaal deze ideeën willen steunen. De bevolking van de beide wijken is met een flyer op de hoogte gebracht en kan ideeën en suggesties doorgeven”, zo besluit Eric de Regt. 

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief