Afbeelding

‘Ik zou nooit meer iets anders willen’

Door: redactie Algemeen

NISPEN - Deze uitspraak is van Antoon Uijtdehaag die het heeft over de verwarming van zijn huis, namelijk met behulp van warmte uit de bodem.

Het Nispens Energie Collectief ging in gesprek met Antoon over de in 2010 gebouwde energiezuinige houtskeletbouw woning. Is dat een voorbeeld van duurzaam bouwen? Gaan comfort en duurzaamheid samen? Is het betaalbaar?

Antoon is niet over één nacht ijs gegaan en heeft zich zeer breed georiënteerd op duurzaam en energiezuinig bouwen en verwarmen.

In 2010 waren Antoon en zijn vrouw Leonie hun tijd vooruit door toen reeds te kiezen voor aardgasvrij. Dat begint natuurlijk met een zeer goede isolatie van de woning. Antoon laat de installatie zien die in de garage staat: niet veel groter dan een koel-vries combinatie die we in bijna elk huis vinden. De basis zijn twee ongeveer 10 meter uit elkaar geboorde buizen die naast het huis 80 meter diep de grond in gaan. De buizen vormen een gesloten circuit, gevuld met water en antivries. Dat levert voldoende warmte uit de bodem om de woning comfortabel te verwarmen. Door de vloeren in huis stroomt water met een temperatuur van 23 graden; ´s zomers, als het erg heet is, schakelt het systeem om naar koelen.

Naast de warmtepomp die dit regelt is er ook een systeem van gereguleerde ventilatie met warmtewisseling. Daar heeft Antoon zelf een slimmigheidje bij bedacht: om de luchtkanalen gemakkelijk te kunnen reinigen, heeft hij gekozen voor gladde kunststof buizen. De luchtdoorstroming is instelbaar, maar kan ook ingesteld worden op het CO2 gehalte in de lucht. Altijd frisse en warme ruimtes. Het elektriciteitsverbruik wordt gecompenseerd door zonnepanelen op het dak. Op jaarbasis komt de elektriciteitsrekening na saldering bijna op nul uit. Dit terwijl hij ook een zwemvijver heeft waar een regelbare pomp het water in optimale conditie houdt.

Ook het financiële plaatje wordt besproken. De zonnepanelen worden in 6 jaar terugverdiend. De investering in de geboorde installatie kan over langere tijd afgeschreven worden; de warmtepomp heeft een geschatte levensduur van 15 jaar. Daar staat tegenover dat er geen aardgas verbruikt wordt en er geen ketel meer is. Al met al een verantwoorde investering bij een alsmaar stijgende aardgasprijs. En het milieu is de grote winnaar.

Antoon en Leonie Uijtdehaag laten zien dat duurzaam en comfortabel wonen prima samengaan. Zij zijn dik tevreden over het systeem en zouden nooit meer anders willen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief