Afbeelding
Foto: Joel Quayson

Coming Out Day in Roosendaal: ‘Ik heb niet één, maar twee coming out’s gehad’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - In de gemeente Roosendaal mag je zijn wie je bent, maar toch ervaren veel lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender- en interseksepersonen (LHBTI+-ers) nog steeds een gevoel van onveiligheid en uitsluiting. Met een speciaal actieprogramma staat de gemeente in aanloop naar Coming Out Day op 11 oktober éxtra stil bij de bewustwording en acceptatie van LHBTI+-ers.

De dertigjarige Romy Rockx heeft niet één, maar twee coming out’s gehad. “Op mijn zestiende ben ik uit de kast gekomen door te vertellen dat ik op vrouwen val en op mijn 28e heb ik verteld dat ik trans ben.” Dat betekent dat Romy zich identificeert als man, terwijl hij geboren is met de lichamelijke kenmerken van een vrouw.

“De coming out op mijn zestiende was wel veel intenser en heftiger dan die op mijn 28e. Op mijn zestiende was ik echt nog bang voor wat de wereld zou gaan zeggen, dat gevoel had ik niet meer tijdens mijn tweede coming out. Al was die ook heftig, omdat ik wist dat er veel in mijn eigen leven zou veranderen.” Toch heeft Romy allebei de keren alleen maar positieve reacties gehad. “Mensen zagen het vaak wel aankomen. Ik weet nog dat ik op mijn zestiende iedereen ben gaan bellen om het te vertellen. Allemaal op één dag.”

Bij de tweede coming out heeft Romy eerst zijn gevoelens geuit bij zijn partner. “Daarna ben ik de cirkel steeds verder gaan uitbreiden en zo’n vier of vijf maanden later heb ik het op sociale media gezet. Natuurlijk blijft het spannend, ook als je het je ouders verteld. Niet dat ik bang was voor wat ze gaan zeggen, maar het is gewoon iets heel kwetsbaars.” Zelf heeft Romy voor zijn tweede coming out ook daadwerkelijk de Coming Out Day gebruikt. “Het is toch dat laatste zetje in de rug om het te vertellen. Daarom vind ik het ook belangrijk dat dit er is. Het is fijn dat er een aanleiding is om erover te praten.”

Want, de acceptatie in Nederland is nog niet wat het zou moeten zijn. Ook Romy heeft, vooral voor zijn transitie, te maken gehad met mensen die hem nariepen of uitscholden. “Dat gebeurde wekelijks.” Toch hoopt Romy dat mensen die nog ‘in de kast zitten’ eerlijk zijn naar zichzelf toe. “Hopelijk voelen ze de ruimte om te zijn wie ze zijn. Dat moment komt sowieso, maar jij kiest wanneer dat is.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief