Afbeelding

Gemeente moet duidelijker zijn over milieueffecten rondom gebied Bulkenaar

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Hoe gaat de gemeente Roosendaal bij de inrichting van het gebied Bulkenaar rekening houden met het milieu? Dat wil de Commissie voor de milieueffectrapportage weten. De gemeente Roosendaal heeft een milieueffectrapportage opgesteld, maar volgens een speciale commissie is het nog té onduidelijk wat de gemeente precies gaat doen.

De gemeente Roosendaal wil in het gebied Bulkenaar een nieuw ziekenhuis van Bravis en een landschapspark mogelijk maken. Het ziekenhuis wordt via een nieuwe verbindingsweg bereikbaar vanaf de A58. Voordat de gemeenteraad over dit plan besluit, zijn de milieugevolgen ervan onderzocht in een milieueffectrapport.

Met de Gebiedsvisie Bulkenaar heeft de gemeente al op hoofdlijnen vastgelegd waar het ziekenhuis en de verbindingsweg komen. Het milieueffectrapport laat zien hoe daarbij rekening is gehouden met bijvoorbeeld landschappelijke inpassing en bereikbaarheid. Hoe het milieubelang is meegewogen bij de indeling van het gebied, wordt niet duidelijk uit het rapport. Deze informatie is wel nodig voordat een besluit over het plan wordt genomen.

Het is nog niet bekend hoe het ziekenhuis eruit komt te zien. Volgens het bestemmingsplan is de maximale oppervlakte wel bekend en ook dat een deel tot 30 meter hoog kan worden. De visuele impact van een ziekenhuis met deze omvang op de omgeving komt nauwelijks aan bod in het rapport. Daardoor is ook niet duidelijk of deze impact te beperken is. Een milieueffectrapport is bij uitstek het instrument om verschillende mogelijkheden en de gevolgen daarvan te onderzoeken, aldus de Commissie.

De Commissie adviseert om het milieueffectrapport aan te vullen en daarna pas een besluit te nemen over het bestemmingsplan. De gemeente heeft aangegeven dit advies over te nemen en zal het aangevulde rapport opnieuw aan de Commissie voorleggen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief