Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Jongeren van start met YouthGoals: ‘Je helpt een ander, maar houdt er zelf ook een goed gevoel aan over’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Bijna veertig leerlingen van verschillende scholen kwamen afgelopen week samen bij Sfeerstrand aan de Oostelijke Havendijk in Roosendaal voor de kick-off van de tweede ronde van YouthGoals. De jongeren hebben er zelf voor gekozen om zich met een Maatschappelijke Diensttijd in te gaan zetten voor anderen.

Het project YouthGoals is bedacht voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is al door heel Nederland uitgerold. Het concept is duidelijk: Jongeren zetten zich belangeloos in voor een ander om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. “Uit onderzoek blijkt dat mensen die vrijwilliger zijn zich gelukkig voelen”, stelt Lianne Ribbens namens de WijZijn Traverse Groep. “Je helpt namelijk een ander, maar je houdt er zelf ook een goed gevoel aan over.”

Zo werden er tijdens de eerste ronde van YouthGoals verschillende leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen én voor ouderen. “Een leuk voorbeeld is een groep met ouderen die uitgenodigd werden in The Loods voor een middag graffiti spuiten”, vertelt Ribbens. “Je zag dat de ouderen er enorm veel plezier aan beleefden en dan haal je daar zelf ook plezier aan. Maar er werden bijvoorbeeld ook leuke middagen georganiseerd in de speeltuin.”

Dat jongeren ervaren hoe mooi het is om vrijwilligerswerk te doen, is volgens Ribbens dan ook enorm belangrijk. “Onze organisatie werkt met teams van professionals, maar ook met 200 vrijwilligers en we willen heel graag ook jonge vrijwilligers verwelkomen. Niet voor ons als bedrijf, maar voor Roosendaal. Want ze kunnen echt het verschil maken voor mensen.”

Lianne is dan ook blij om te zien dat zoveel jongeren zich hebben aangemeld voor de tweede ronde van YouthGoals. “Ik ben echt heel benieuwd met welke leuke activiteiten zij gaan komen. Ik zie ze nu en over een half jaar bij de finale en dan mogen ze hun ideeën gaan presenteren. Ik daag ze uit om met super leuke initiatieven te komen. Daar heeft niet alleen de maatschappij iets aan, maar ook zij zelf. Ze krijgen het komende half jaar allerlei workshops aangeboden, waarmee ze nieuwe skills leren.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief