Afbeelding
Foto: Google Maps

Basisscholen krijgen flinke update: Gemeente trekt 33 miljoen euro uit voor (ver)nieuwbouw

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Nieuwbouw voor de Fatimaschool en de Josephschool in de Burgerhout, maar ook voor de Klaverweide, Cortendijck én de Saffier in de Kortendijk. Het zijn slechts 5 van de 12 scholen die in de komende jaren flink aangepakt gaan worden. De gemeente Roosendaal gaat namelijk 33 miljoen investeren in het basisonderwijs en komt daarmee tegemoet aan de wensen van alle schoolbesturen.

De gemeente Roosendaal gaat ongeveer een derde van het aantal basisscholen in Roosendaal flink aanpakken. “Dan hebben we het over nieuwbouw óf vernieuwbouw”, legt wethouder René van Ginderen uit. “Dat betekent dat we elf of twaalf scholen gaan aanpakken van de 34 scholen die er zijn in de gemeente Roosendaal.” Want er is bijvoorbeeld ook geld gereserveerd voor basisschool Berkenveld in Heerle.

Verantwoordelijkheid

De gemeente Roosendaal is in principe verantwoordelijk voor het regelen van goede huisvesting voor het onderwijs. De afgelopen jaren heeft de gemeente, samen met de schoolbesturen, geprobeerd om die verantwoordelijkheid bij de schoolbesturen te leggen. Deze zogenaamde doordecentralisatie moest ervoor zorgen dat de gemeente geld beschikbaar zou stellen aan de scholen en zij zouden dan zelf verantwoordelijk zijn voor het regelen van goede huisvesting. “Je legt de regie dan echt bij de school. Ze staan dan zelf aan de lat als het gaat om de timing van de nieuwbouw en het geld dat ze erin steken, maar daar zaten uiteindelijk toch te veel risico’s aan”, stelt de wethouder nu.

Fors programma

“De onderhandelingen rondom de doordecentralisatie zijn niet gelukt, daarom zijn we aan de slag gegaan met het Huisvestings Programma Onderwijs voor het komende jaar en daarnaast hebben we meteen gekeken naar de bezwaren die ingediend waren tegen de HPO’s van 2020 en 2021.” Het resultaat is een behoorlijk fors programma. “We hebben nu een ruwe planning gemaakt en die gaan we, samen met de schoolbesturen, in de komende tijd finetunen.” Dat niet alle scholen komend jaar meteen aangepakt gaan worden, mag voor zich spreken. “We spreiden dat uit over 2022, 2023 en 2024 met eventueel nog een kleine uitloop.” Daarna zijn alle schoolgebouwen weer helemaal van deze tijd.

Onderwijsstad

“Als je kijkt naar het Voortgezet Onderwijs, waar de doordecentralisatie wel geslaagd is, dan zie je dat er hele mooie stappen zijn gemaakt. Het JTC heeft afgelopen jaar hun nieuwbouw afgerond, op dit moment worden de laatste loodjes gelegd aan de Norbertus Gertrudis Mavo aan de Vincentiusstraat en het Lyceum staat ook op stapel om aangepakt te worden. Daar zijn grote stappen gezet en die gaan we nu ook maken bij het basisonderwijs. Ik durf dan ook te stellen dat we een belangrijke stap zetten om ons als moderne onderwijsstad te profileren.”

Naast de plannen voor de nieuwbouw en verbouw wordt er ook geld uitgetrokken voor plannen die later uitgerold kunnen worden. “Zo worden er voorbereidingskredieten verstrekt voor de Baayaert in Wouw, de Mytylschool en De Appel”, legt de wethouder uit. Het voorstel hiervoor is vandaag naar de gemeenteraad gegaan en wordt, als alles meezit, nog voor de kerst behandeld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief