Foto: Remko Vermunt

Gemeente Roosendaal ‘terughoudend’ tijdens protestactie: ‘Winkeliers en horeca mogen statement maken’

ROOSENDAAL - Winkeliers en horeca die zaterdag hun deuren openen als statement tegen de huidige coronamaatregelen, hoeven in principe niet te vrezen voor handhaving vanuit de gemeente Roosendaal. Burgemeester Han van Midden laat weten begrip te hebben voor de protestactie en zegt ‘terughoudend’ te zijn in hun optreden’. “Een statement maken vind ik prima, uiteraard wel op een verstandige manier en met goede afspraken.”


“We handhaven met charme. We gaan in gesprek met de ondernemer, we luisteren en gaan pas over tot een officiële waarschuwing, boete en/of dwangsom wanneer de volksgezondheid en/of openbare orde en veiligheid blijvend in het geding zijn. Of de ondernemer steeds blijft weigeren de regels op te volgen.”

Burgemeester Han van Midden liet eerder al weten het ‘stikbeu’ te zijn met de huidige coronamaatregelen. Hij begrijpt ook dat iedereen er klaar mee is. “Ik snap zó goed de economische, financiële en ook emotionele psychische effecten. Het wordt hoogtijd dat we als samenleving in vrijheid leren leven met corona, met daarnaast vertrouwen in het coronabeleid van de overheid”, aldus Van Midden. 

Samen met een groot aantal andere burgemeesters heeft hij daarom een dringende oproep gedaan aan het nieuwe kabinet om met ‘meer evenwicht’ in de coronamaatregelen te komen. “De verwachting is dat er naar onze oproep wordt geluisterd.” Dat moet vanavond blijken tijdens de eerste coronapersconferentie van het nieuwe kabinet. Ondertussen hebben al veel winkeliers en horecaondernemers aangegeven hoe dan ook morgen hun deuren te openen om een signaal af te geven. 

“Een statement maken vind ik prima, uiteraard wel op een verstandige manier en met goede afspraken. Houd in ieder geval de basismaatregelen vast. De besmettingen lopen nog steeds in hoog tempo op. En daar kunnen en mogen we onze ogen niet voor sluiten. Sterkte voor iedereen. Houd het hoofd koel en kijk naar elkaar om.”

Ondernemers die zaterdag hun zaken ‘gewoon’ willen openen, moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden:
- Acties moeten vooraf door de ondernemer bekend gemaakt worden via de belangenorganisatie en/of eigen kanalen;
- Acties mogen alleen eenmalig en op één dag plaatsvinden gedurende de reguliere winkeltijden. Dit geldt ook voor de horeca;
- De deelnemende ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor en aanspreekbaar op het veilig en verantwoord verloop van de actie;
- De algemeen geldende coronamaatregelen (afstand, mondkapjes, hygiënemaatregelen) blijven van kracht;

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief