Afbeelding
Foto: Openbaar Ministerie

Rechtszaak van start rondom martelcontainers in Wouwse Plantage: ‘Conflict ging om 100 miljoen euro’

Door: Remko Vermunt Algemeen

WOUWSE PLANTAGE - In de extra beveiligde rechtbank de Bunker in Amsterdam-Osdorp gaat vandaag het proces van start tegen de verdachten in de zaak van de martelcontainers. Op 22 juni 2020 werden er in een loods in Wouwse Plantage zeven zeecontainers gevonden. Zes van hen waren ingericht als gevangeniscel, de zevende container was echter ingericht als martelcontainer.

Aan plafond en op de vloer waren boeien bevestigd, verder stond er slechts een chemisch toilet, en was een camerasysteem aangelegd om de situatie binnen op afstand in de gaten te kunnen houden. In een zevende container stond een tandartsstoel met riemen aan de armleuningen en de voetensteun, kennelijk om iemand te kunnen vastbinden. In de loods lagen verder gereedschappen die, gezien de context, zeer vermoedelijk waren bedoeld om daarmee mensen te martelen. 

Diezelfde dag nog werden er zes verdachten aangehouden. Op 29 september is een zevende verdachte aangehouden, een 37-jarige man uit Utrecht. Hij wordt ervan verdacht de containers mee te hebben opgebouwd en ingericht. Op 6 oktober zijn nog twee verdachten aangehouden: een 39-jarige man uit Rotterdam, en een 48-jarige man uit Rotterdam. Zij worden ervan verdacht dat zij nauw hebben samengewerkt met een eerder aangehouden verdachte en via EncroChat-berichten hebben gecommuniceerd over de containers, hun bedoelingen daarmee en het achterliggende conflict. 

De politie kwam de verdachten op het spoor door het onderzoek naar EncroChat-telefoons. Uit chatberichten van criminelen via EncroChat, door de politie sinds begin april live meegelezen, bleek dat een criminele groepering deze containers wilde gebruiken om een conflict in de onderwereld te beslechten. De groepering wilde personen van de weg halen en onder dreiging van vuurwapens meenemen; daarvoor had zij de beschikking over echte politie-uniformen, zwaailichten en enkele gestolen snelle auto’s die konden doorgaan voor voertuigen van een arrestatieteam. Dat was allemaal te lezen in de versleutelde gesprekken.

Volgens NRC zouden de gesprekken het gevolg zijn van een conflict om tientallen miljoenen euro’s, dat eind 2019 was ontstaan. Iemand zou in zijn rol als kasbewaker maar liefst 100 miljoen euro in eigen zak hebben gestoken, zo schrijft NRC. Een deel van dat geld werd nog wel terugbetaald, maar het conflict was al ontstaan.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief