Foto: Remko Vermunt

Wonen in de binnenstad: 171 appartementen op locatie voormalig V&D-pand

ROOSENDAAL - Het voormalige V&D-pand aan het Roselaarplein in Roosendaal moet, als alles meezit, in het tweede kwartaal van 2023 tegen de grond gaan. In ongeveer een half jaar wordt het pand gesloopt om plaats te maken voor een geheel nieuw pand met daarin 171 appartementen. Daarnaast blijft er van 14.000 vierkante meter winkelruimte slechts 1000 vierkante meter over.


Dat alles werd woensdagochtend bekendgemaakt tijdens de ondertekening van de zogenaamde ‘anterieure overeenkomst’ tussen de gemeente, PME-pensioenfonds en Syntrus Achmea Real Estate. Deze overeenkomst legt verschillende afspraken vast tussen de drie partijen. “Ik ben ongelooflijk blij dat we er met z’n allen uit zijn gekomen. Dit is een belangrijk document, want het vormt de officiële start van de uitvoering van dit plan”, stelde wethouder Cees Lok. “Wij kunnen nu niet meer terug, maar jullie ook niet meer”, lachte hij.

Wonen in binnenstad

De V&D is in 2016 weggegaan uit het pand aan het Roselaarplein. Daarna is een deel van het pand ingevuld met tijdelijke huurders. “We zijn toen meteen aan de slag gegaan met de herontwikkeling”, vertelt Walther van Leeuwe, namens Syntrus Achmea. “We zijn gaan onderzoeken waar behoefte aan is. Zijn dat winkels, kantoorruimte of toch woningen? Dat laatste bleek het geval. Er is een steeds grotere behoefte om in de binnenstad te gaan wonen.” Daarom werden plannen gemaakt voor 171 kwalitatieve betaalbare woningen.

Tien woonlagen

“We hebben eerst bekeken of het mogelijk was om die appartementen in dit pand te vestigen, maar dat is niet haalbaar.” De behoefte naar woningen is immers groter dan het aantal appartementen dat gerealiseerd kon worden in het huidige pand. Daarom wordt alles gesloopt. “We gaan nu aan de slag met het aanpassen van het bestemmingsplan. Je mag hier al wonen, maar we moeten de maximale bouwhoogte nog aanpassen.” Zo wordt er vanaf de Dr. Braberstraat begonnen met een deel van vier woonlagen, op de hoek bij het busstation wordt het complex zeven woonlagen hoog en bij de ingang van het V&D-pand wordt het complex zelfs tien woonlagen hoog.

171 huurappartementen

Uiteindelijk komen daar 171 huurwoningen in. De prijs zal boven de sociale huurgrens liggen, met een gemiddelde van 1000 euro per maand. Van die 171 woningen zijn er 43 woningen geschikt gemaakt als zorgwoning. “Dat is voor senioren die hier kunnen wonen en tegelijkertijd zorg kunnen inkopen via een thuiszorgorganisatie.” Voor hen is er straks ook een gemeenschappelijke ruimte. In de plint aan de kant van de Roselaar is er nog ruimte voor een paar winkels. “We gaan van 14.000 vierkante meter winkelruimte naar maximaal 1000 vierkante meter voor commerciële diensten. Daar hoort dus ook de gemeenschappelijke ruimte voor senioren bij.”

Parkeren
Omdat bewoners in een autoluw gebied gaan wonen, komt er niet voor iedereen een parkeerplaats. Voor een deel wordt er parkeren op eigen terrein gerealiseerd met boven het parkeerdek een parkachtige binnentuin. “De rest van de mensen zullen gebruik gaan maken van de parkeergarages van de Roselaar en van de Nieuwe Markt óf ze pakken de fiets.”

Planning
Nu de overeenkomst is getekend, worden de volgende stappen ondernomen. Eerst gaat men in gesprek met de omwonenden en ondernemers in de buurt voor het aanpassen van het bestemmingsplan. “We hebben natuurlijk al gesprekken gevoerd, maar dat gaan we nu weer doen. We vinden participatie in dit project enorm belangrijk.” Als het bestemmingsplan is aangepast, kan er naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023 begonnen worden met de sloop om vervolgens na een half jaar te beginnen met de bouw. “Het wordt een uniek product, want we kiezen voor houtbouw. Dat betekent dat we bijna alle wanden, vloeren en kolommen gaan maken van hout in plaats van beton. Dat duurzame karakter past bij ons. Op deze manier willen wij een steentje bijdragen aan de klimaattransitie.” Met het volledige plan is een investering van ruim 60 miljoen euro gemoeid.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief