Foto: Openbaar Ministerie

Flinke gevangenisstraffen voor verdachten rondom martelcontainers in Wouwse Plantage

WOUWSE PLANTAGE - De hoofdverdachte in de zaak rondom de martelcontainers in Wouwse Plantage krijgt 2 jaar en 7 maanden cel. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt door de rechter. Ook andere verdachten moeten de gevangenis is, zij krijgen straffen variërend van 1 tot en met 9 jaar cel. Eén verdachte is vrijgesproken.


Opvallend in de uitspraak van de rechter is dat de hoofdverdachte (Roger P. ook wel bekend als Piet Costa) ‘maar’ 2 jaar en 7 maanden cel krijgt, terwijl er 12 jaar cel geëist is. Dat komt doordat de hoofdverdachte in april al veroordeeld is tot 15 jaar cel in een andere rechtszaak en gevangenisstraffen mogen in Nederland niet eindeloos gestapeld worden.

Slechts één van de verdachten, Nikolay D, krijgt vrijspraak. Jeffrey M. krijgt 1 jaar gevangenisstraf, Petrus van O. krijgt drie jaar en Arie D en Emiliano B krijgen beide 4 jaar cel. Michael B. moet zes jaar de gevangenis in en Hassen M. en Christopher Z. krijgen beide 8 jaar gevangenisstraf, Dennis van D en William H krijgen negen jaar cel.

Op 22 juni 2020 werden er in een loods in Wouwse Plantage zeven zeecontainers gevonden. Zes van hen waren ingericht als gevangeniscel, de zevende container was echter ingericht als martelcontainer. In de container stond een tandartsstoel met riemen aan de armleuningen en de voetensteun, kennelijk om iemand te kunnen vastbinden. In de loods lagen verder gereedschappen die, gezien de context, zeer vermoedelijk waren bedoeld om daarmee mensen te martelen. 

De politie kwam de verdachten op het spoor door het onderzoek naar EncroChat-telefoons. Uit chatberichten van criminelen via EncroChat, door de politie sinds begin april live meegelezen, bleek dat een criminele groepering deze containers wilde gebruiken om een conflict in de onderwereld te beslechten. De groepering wilde personen van de weg halen en onder dreiging van vuurwapens meenemen; daarvoor had zij de beschikking over echte politie-uniformen, zwaailichten en enkele gestolen snelle auto’s die konden doorgaan voor voertuigen van een arrestatieteam.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief