Afbeelding

Culturele Manifestatie Roosendaal voor het eerst in Cultuurhuis Bovendonk

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

De CuMa ‘22 werd tevens een Open Dag voor het in maart officieel geopende Cultuurhuis Bovendonk. Decennialang werd het in de Kring gehouden met al zijn faciliteiten en horeca. Sander Nijssen, één van de organisatoren via Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal vond het een uitdaging, maar is enthousiast. “Ik wil het zelfs bruisend willen noemen, er is veel reuring. We hebben een vol en gevarieerd programma weten te realiseren.”

Nijssen ziet met tevredenheid hoe de gezelschappen die gebruik maken van het Cultuurhuis al naar elkaar toe aan het groeien zijn. “Roosendaalse groepen hebben de neiging in een eigen bubbel te gaan zitten, maar hier wordt al meer samengewerkt. Mensen hebben daarbij de ruimte om eens bij elkaar te snuffelen.”

DOOR MARLOES OTTE

Eén van de acts op het buitenpodium is Nienke Consemulder uit Wouw, 17 jaar en in voorbereiding een leven in de muziek aan te gaan. “Ik ben betrokken bij Parels Roosendaal en bij de talentklas van Cultuur Compaan. Er komen al betaalde opdrachten binnen en ik sta op Spotify. Het wordt nu echt al een realiteit en ik vind dat ik mezelf al wel ‘artiest’ mag noemen.” Consemulder zingt onder andere haar eigen geschreven lied ‘We don’t have to say goodbye’ loepzuiver en gepassioneerd.

Cocky van Meer houdt een open repetitie van de jeugdafdeling van het Roosendaals Toneel in één van de lokalen. Op 16 en 17 juli a.s. zijn voorstellingen te zien in het Cultuurhuis. De groep 12-16 jaar gaat ‘Er ligt een dooie in sector 4’ spelen. “Het idee van het stuk is dat jongeren op zoek zijn naar zichzelf en leven in een werkelijke èn in een virtuele wereld, waar ze zichzelf kunnen zijn. Dichtbij de belevingswereld van de spelers zelf eigenlijk.” 

Van Meer hoopt dat nieuwe leden zich gaan aanmelden. Tot het einde van het schooljaar kan je gewoon een keer meekijken bij een repetitie. Vanaf september wordt een nieuwe voorstelling ingestudeerd.

Lotte Dekker en Eugene de Leeuw helpen de twee regisseuses van De Vrouwen van Wanten, die in een camper een voorstelling geven. Ze zijn betrokken geraakt bij dit theatercollectief toen Hofplein in Roosendaal stopte. 

“Het leuke bij ons is dat je zelf kan kiezen waaraan je wilt werken. Je zingt of speelt mee, of je schrijft of maakt posters. Je wordt zo bij alle facetten betrokken en daardoor is het heel leerzaam.” Beiden willen aan de kunstacademie gaan sturen. 

Sander Nijssen kijkt geïnspireerd terug op deze CuMa’22. “Kunst is zo veel meer dan een product, het zet mensen in hun kracht. We zijn erg positief, maar ook benieuwd. We horen namelijk graag terug hoe mensen het ervaren hebben en of wat er toegevoegd kan worden.” 

De Stichting Cultuurhuis Bovendonk beheert de voormalige huishoudschool die is omgebouwd tot een volledig duurzaam cultuurhuis. Voorzitter Geert van der Horst vertelt dat de in 2019 opgerichte organisatie direct voor een stevige klus stond.

Cultuurhuis Bovendonk biedt kansen aan amateurgezelschappen om hun cultuurbeleving tot uiting te brengen. “Denk aan ruimtes voor muziek-, zang-, dans- en toneelgezelschappen, foto- en filmclubs. Ook de school voor de kunsten is in het Cultuurhuis gevestigd.” Een doelstelling van het Cultuurhuis is bevordering van samenwerking tussen organisaties. “Eigenlijk van meet af aan werden we hierdoor zeer aangenaam verrast. Verenigingen gingen met elkaar in gesprek, verleenden diensten aan elkaar en leenden spullen aan en van elkaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief