Afbeelding
Foto: Katarina Separovic

Reizend kunstwerk TODO inspireert bewoners

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL - De kracht van kunst bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken is groot. Kunst spreekt de taal van emotie en nodigt uit tot ander gedrag. Het draagt bij aan individuele ontplooiing, participatie en gezondheid. Kunst leent zich bij uitstek voor het vertellen van verhalen en het vergroten van empathie. Het stimuleert sociale contacten tussen diverse wijkbewoners, participatie in de wijk en de levendigheid van wijken. 

Om die reden heeft stichting Cultuur Verbindt Roosendaal (CVR) kunstenaar Tom Onrust opdracht gegeven om een project te ontwikkelen dat burgers stimuleert om met ideeën te komen voor hun wijk. “Het gaat natuurlijk niet om het plaatsen van bankjes of het aanleggen van een sportveld. CVR heeft een voucherregeling beschikbaar voor culturele projecten in de leefomgeving. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de ideeën vanuit de bewoners komen. Ik vraag daar aandacht voor door met een grafisch kunstwerk de wijken langs te gaan en met de bewoners te praten”, aldus Onrust. 

TO DO omschrijft en verduidelijkt de kunstvorm community art. Tijdens de periode dat TO DO plaatsvindt, reist een kunstobject door verschillende wijken en dorpen van de Gemeente Roosendaal. Kunstenaar Onrust wil met het object benadrukken dat hij in dezelfde schoenen heeft gestaan als diegenen die het kunstwerk mooi, gaaf of interessant vinden. “Velen zijn mij voorgegaan en de effecten zijn terug te zien in meerdere steden’’. TO DO staat daarom ook centraal als een referentie. TO DO (uit het Engels vertaald ‘te doen’) is een begrip dat naast de werkelijke betekenis ook andere onderdelen met zich mee brengt. De onafgemaakte to do lijst wordt in dit werk voor lief genomen. De intentie is er vaak maar de drempel om het wezenlijk te doen is te groot.

Om je te helpen die drempel te overwinnen, kan je voor de uitvoering van jouw cultureel project terecht bij Cultuur Verbindt Roosendaal. Deze stichting kan financiële steun bieden, maar kan je tegelijk ook helpen bij je proces. Heb je een tof idee, neem dan contact op met Anne en Geertje via info@cultuurverbindtroosendaal.nl of neem een kijkje op www.cultuurverbindtroosendaal.nl.Het project TO DO gaat gepaard met een wijkonderzoek waarin wijkbewoners gepeild worden naar hun (culturele of andere) ideeën voor de wijk of het dorp waar ze wonen. Laat ons weten wat jij denkt via https://www.studioonrust.nl/wijkonderzoek-to-do!

TODO is intussen te zien geweest in zeven wijken. “Nog zes te gaan”, vertelt Onrust. Hij heeft al veel ideeën van bewoners ontvangen. Een greep daaruit: muurschilderingen, beelden in een park, muziektheater, een gedichtenmuur, een balletvoorstelling in een park, de renovatie van een voetbalcourt in combinatie met muurschilderingen en een waterfestival. Met het kunstwerk TODO reist een klein gezelschap mee. Ze spreken voorbijgangers aan en bellen aan deuren om mensen te attenderen op de mogelijkheden om met eigen suggesties te kunnen komen voor culturele projecten in hun buurt. Direct antwoorden hoeft niet, want alles kan naderhand online worden doorgegeven. “De meeste reacties zijn positief, al zijn er ook wel mensen met een tegenreactie. Het gaat erom dat mensen samen actie kunnen ondernemen om het begrip ‘kunst in de buitenruimte’ voor hun eigen woonomgeving inhoud te geven.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief