Selene Wortel (l) haalt concurrente in tijdens eindsprint. Foto: Patrick Wortel

Zwemmers ZPV Hieronymus trotseren de golven

Algemeen

ROOSENDAAL - Afgelopen zomer werd rondom het eiland Walcheren in de provincie Zeeland een reeks van 4 zeezwemtochten georganiseerd door stichting Zwemmen langs Walcheren. Uit Roosendaal deden zwemster Selene Wortel en zwemmers Gerard Luijkx, Joep Konings en Wim Donkersloot mee, allen uitkomend voor zwem- en polo vereniging Hieronymus.

De eerste race vond plaats op woensdagavond 27 juli en was van Dishoek naar Zoutelande (4,5 km). Aan deze race deden 217 deelnemers mee. Tijdens de race was het lastig navigeren door het beperkte zicht, wat voortkwam uit de hoge golven. In deze race wist Selene een tijd neer te zetten van 47 minuten en 14 seconden en behaalde hiermee een 11e plaats bij de dames. Joep zwom deze afstand in 50 minuten en 16 seconden en werd 68e. Elf seconden later kwam ook Gerard over de finish in 50 minuten en 27 seconden, hij werd 71e.

Vlissingse zeezwemrace (1,85km)

In deze wedstrijd werd een afstand van één zeemijl gezwommen. Vanaf het badstrand in Vlissingen startten 147 deelnemers. De zwemmers begonnen de race tegen de stroming in, daarna een deel met stroming mee om weer te eindigen tegen de stroming in. Selene kon goed meezwemmen. Na een snelle eindsprint wist zij als 7e te finishen in 42 minuten en 26 seconden. Na een goede race wist Gerard te finishen in 46 minuten en 41 seconden, als 26e heer. Deze keer nam ook Wim deel aan de race. Hij wist een tijd van 56 minuten en 11 seconden neer te zetten en werd 55e.

Westkapelle naar Zoutelande (3,4km)

De derde race was van Westkapelle naar Zoutelande. Aan deze tocht deden 245 deelnemers mee. Als eerste van de Roosendaalse zwemmers kwam Selene over de finish in 36 minuten en 19 seconden wat een knappe 8e plaats opleverde. Kort daarna kwam Joep over de finish. Na een uitstekende race finishte hij als 29e in 38 minuten en 33 seconden. Gerard behaalde een 52e plaats in 40 minuten en 29 seconden. En Wim behaalde de 101e plaats in 44 minuten en 31 seconden.

Vlissingen naar Zoutelande (7,9km)

Tenslotte de laatste en tevens langste race van deze reeks. Deze werd afgelegd door 191 deelnemers. Eveneens kon Selene goed meezwemmen met de kopgroep. De race was voor alle deelnemers zwaar en uitdagend. Selene wist tot het einde goed mee te komen met de snelste zwemmers. Uiteindelijk bereikte ze na 1 uur, 28 minuten en 27 seconden de finish, een 6e plaats. Slechts 8 minuten later kwamen ook Gerard en Joep over de finish. Na een spannend eindstrijd wist Gerard ploeggenoot Joep net voor te blijven. De eindtijd van Gerard was 1 uur, 36 minuten en 41 seconde en werd 61e. Eindtijd Joep 1 uur, 36 minuten en 56 seconden, een 64e plaats. Tenslotte kwam ook Wim uit het water en sprintte na 1 uur, 39 minuten en 26 seconden over de finish en behaalde de 85e plaats.

Andere deelnemers ZPV Hieronymus

Hieronymusleden Johan van den Branden, Peter van der Zande, Marjolein Klunne, Shanna Joppe en Nadja Roovers (zus van Selene) zwommen ook mee. Johan leverde zijn beste prestatie op de zeemijl, in 47:26 werd hij 31e. Peter en Marjolein presteerden op de 7,9 kilometer, de eindtijden waren respectievelijk 1 uur 39 minuten (82e heer) en 1 uur 37 (22e plaats dames).

In het eindklassement waarin gekeken werd naar de drie beste races uit de reeks van vier, won Shanna het goud bij de meisjes junioren en Nadja won het brons bij de dames senioren.[n]