Afbeelding

Nieuwe vliegtunnel voor Indoor Skydive

Algemeen

ROOSENDAAL – Indoor Skydive Centrum Roosendaal krijgt een nieuwe vliegtunnel. Eigenaar Nicky Broos heeft een ingenieursbureau de opdracht gegeven om uit te zoeken met welke technieken de tunnel kan worden vernieuwd: “De huidige tunnel maakt gebruik van twaalf ventilatoren om te kunnen vliegen, maar dit systeem is inmiddels flink verouderd. Nieuwe inzichten maken veel meer mogelijk.” Het skydivecentrum dat nog steeds de enige in zijn soort is in Nederland bestaat volgend jaar tien jaar. Het is dan een grote wens van Broos om de nieuwe vliegtunnel te kunnen presenteren. “We zijn in maart 2006 begonnen met de bouw van het skydivecentrum. Dat hebben we toen onder grote tijdsdruk gedaan, zodat we op Tweede Kerstdag van 2006 open konden”, blikt Broos terug.

Skydivecentra Na tien jaar vindt Broos het tijd worden om het skydivecentrum op recreatiepark De Stok een flinke update te geven: “In al die jaren zijn er in Europa ook veel skydivecentra bijgekomen. Er zijn nu zo’n zeventig concullega’s actief.” Ook liggen er plannen voor de bouw van een soortgelijk centrum in Utrecht. Daar is Broos niet bang voor: “Roosendaal is de metropool van de Benelux. Hier kom je makkelijk en is het eenvoudig parkeren, dat is in de Randstad wel anders.”

Doorsnede De huidige windtunnel van het Roosendaalse skydivecentrum heeft een doorsnede van drie meter tachtig. Onderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk is om de tunnel te verbreden tot vier meter twintig of zelfs vier meter vijftig. “Dat zou een mooie bijvangst zijn. Op die manier kunnen we ook de profskydivers terugwinnen die nu op andere plekken in Europa trainen”, geeft Broos aan. De afgelopen jaren is de skydivesport die zijn oorsprong heeft bij het parachutespringen verder geprofessionaliseerd. Dit jaar vond bijvoorbeeld in Praag het eerste WK indoor skydiven plaats.

Minder ventilatoren Het is de bedoeling dat de ventilatoren in de nieuwe vliegtunnel minder geluid maken en dat er minder verbruik van stroom nodig is. Het aantal ventilatoren dat nodig is, wordt straks teruggebracht. Dat is mogelijk door bijvoorbeeld gebruik te maken van dubbele circulatie. Daarnaast wil Broos ook de publieksruimte bovenin de tunnel groter maken, zodat er meer ruimte ontstaat om te kijken. Uiteindelijk ondergaat het hele skydivecentrum een uitgebreide metamorfose. Broos verwacht dat de verbouwing in het voorjaar of in de zomer van 2016 gaat beginnen. Eind volgend jaar gaat het vernieuwde Indoor Skydive dan open.

Aantrekkende klandizie Indoor Skydive Roosendaal ziet de klandizie sinds 2010 flink aantrekken. “De wereld stond toen in brand, maar wij groeiden als kool”, meldt Broos. Tussendoor waren er wel schommelingen in het aantal bezoekers. Eén van de beste maanden tot nu toe is augustus 2014. Die maanden regende het ontzettend in Nederland, waardoor vakantiegangers op zoek gingen naar binnenactiviteiten.

Vrije-val-ervaring Bij het skydiven ervaren deelnemers een vrije-val-ervaring. Die is vergelijkbaar met het parachutespringen. Het skydivecentrum richt zich vooral op toeristen, maar ook professionals weten de weg te vinden. “Zo heeft Defensie bij ons een contract afgesloten om het skydiven te oefenen voor het parachutespringen”, besluit Broos trots.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief