Joost Luijsterburg (tweede van links) kreeg een bijzondere onderscheiding uitgereikt van minister Ank Bijleveld-Schouten FOTO DEFENSIE
Joost Luijsterburg (tweede van links) kreeg een bijzondere onderscheiding uitgereikt van minister Ank Bijleveld-Schouten FOTO DEFENSIE Foto: Defensie

Onderscheiding voor F16-piloot uit Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Roosendaler Joost Luijsterburg heeft afgelopen week uit handen van minister Ank Bijleveld-Schouten het Vliegerkruis mogen ontvangen. Een bijzondere onderscheiding die hij kreeg uitgereikt voor één van de missies die hij heeft uitgevoerd als kapitein-vlieger bij de luchtmacht. Naast Luijsterburg kregen nog dertien andere militairen een zogenaamde dapperheidsonderscheiding uitgereikt in de kazerne in Apeldoorn.

De onderscheiding die Luijsterburg in ontvangst mocht nemen bestaat sinds 1941. Het is een onderscheiding voor Nederlandse militairen die - gedurende één of meerdere vluchten - zich door daden van initiatief, moed en volharding, tegenover de vijand of in verband met vijandelijke actie, hebben onderscheiden.

Missie

Voor Luijsterburg is dat moment alweer een hele tijd geleden. Samen met majoor-vlieger Pleun Troost kreeg hij op 29 april 1999 bij de operatie Allied Force de opdracht om de startbaan van het militaire vliegveld Ponikve in Servië onbruikbaar te maken. "Het weer boven het doelgebied was slecht en conform de geldende operationele instructies konden zij de missie afbreken. Toch werd de aanval doorgezet met het uitvoeren van precisiegeleiding op lage hoogte onder de wolken", laat Defensie weten. Daarmee maken de twee mannen hun eigen persoonlijke risico ondergeschikt aan het belang van de missie. "Beide vliegers worden tijdens de aanval intensief en gericht beschoten door vijandelijk luchtafweer. Het lukt ze uiteindelijk wel om het vliegveld te raken, maar de vijand weet de schade te herstellen. Later in de week zijn daarom meer aanvallen nodig. Het verrassingseffect is nu echter weg, de aanvliegroute voorspelbaar en de dreiging daardoor zeer hoog. Toch voeren Pleun en Joost ook deze aanvallen uit en maken na een derde succesvolle aanval het vliegveld onbruikbaar."

Verhoogd risico

Joost Luijsterburg heeft in totaal gevlogen in dertig gevechtsmissies. Pleun Troots vloog mee in 22 missies. "De vluchten zijn meestal 's nachts, boven vijandelijk gebied. Beide vliegers hebben veelal de tactische leiding over het verloop van de luchtaanvallen. Zowel Pleun als Joost verblijven daardoor langere tijd boven het doelgebied, binnen schootsafstand van de vijand en lopen dus regelmatig verhoogd risico te worden neergeschoten." Naast het verhaal van Pleun en Joost werden ook de andere verhalen tijdens de uitreiking gedeeld met de aanwezigen. "Als je deze verhalen hoort, dan kun je niet anders dan diep onder de indruk zijn", aldus minister Ank Bijleveld-Schouten. "Zij verdienen het dat wij hier – in het gezelschap van familie, vrienden, collega's en hoogwaardigheidsbekleders – ons respect tonen voor waar zij toe in staat zijn geweest."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief