Dit jaar fungeert Tessa Reuvers als wielermiss van de Jeugdronde. FOTO MELANIE TESTERS
Dit jaar fungeert Tessa Reuvers als wielermiss van de Jeugdronde. FOTO MELANIE TESTERS

Jubilerende Jeugdronde duurt een dag langer

ROOSENDAAL – De Nationale Jeugdronde duurt dit jaar een dag langer dan gebruikelijk. Dit jaar is het fietsevenement namelijk toe aan de 35e editie. Dit heuglijke feit wordt met alle 435 deelnemers, 80 ploegleiders en 115 vrijwilligers gevierd op zaterdag 12 juli in attractiepark Drievliet in Den Haag. De Jeugdronde duurt dit jaar van maandag 9 juli tot zondag 15 juli.


In totaal leggen de jeugdige deelnemers in de leeftijd van tien tot veertien jaar zo'n 250 kilometer af in West-Brabant en Noord-België. Zij starten maandag met een ploegentijdrit in de omgeving van de Kade, gevolgd door een prijsuitreiking op het Kadeplein. De dinsdag staat in het teken van een achtervolgingsparcours op de fiets over 800 meter op het terrein van de SuikerUnie in Stampersgat.

Verkeerskennis

De wielrennertjes testen op woensdag hun verkeerskennis in een speciale doolhof in Park Vrouwenhof. Dit wordt een speciale etappe die in het teken staat van 750 jaar Roosendaal. De donderdag staat in het teken van plezier in Drievliet. De wielrenners zijn dan wel makkelijk te herkennen, omdat ze hun wielerkleding aantrekken. Bij elk lustrum pakt de organisatie van de Jeugdronde uit met een extra dag uit. De deelnemers wacht op vrijdag een zware dag met een veldrit bij Onze Lieve Vrouwe ter Duinen in Ossendrecht. Daarnaast testen ze zaterdag hun behendigheid op het terrein van recreatiepark De Stok. De Jeugdronde sluit traditioneel af met een hinderniscriterium op de oude Markt. De dagelijkse prijsuitreikingen worden van woensdag tot zaterdag om 20.00 uur gehouden op de oude Markt. Daaromheen vindt een gezellig avondprogramma plaats.

Oprichter

De Jeugdronde is in 1982 opgezet en begon als Internationale Jeugdronde. De oprichter stopte al vrij snel. In die tijd werd er weinig voor de jeugd aangeboden op het gebied van wielrennen. Peter Bruijns, Chris Verbogt, Fred Hendriks en Pim van Reusel richtten toen de Nationale Jeugdronde op. De fietsweek is uitgegroeid tot een echte Roosendaalse traditie. Kinderen staan zelfs op de wachtlijst om mee te mogen doen en bedrijven sponsoren graag een jeugdteam. Veel ouders uit Roosendaal en omgeving plannen zelfs hun vakantie om de Jeugdronde heen, zodat hun kroost toch kan deelnemen. Aan de fietsvakantie zit een competitie-element gekoppeld. Ook maken de kinderen kennis met veel verschillende takken van de wielersport.

Wedstrijdprogramma

De deelnemers werken een heus wedstrijdprogramma af. De resultaten zijn terug te vinden in een jongens- en meisjesklassement. Daarnaast maakt de organisatie ook individuele en ploegenklassementen. De leiders van het individuele klassement fietsen in een gele trui. De leiders in het ploegenklassement rijden met gele petten op. De leiders krijgen de Nederlandse kampioenstrui uitgereikt op zondag. Ook zijn er speciale truitjes voor het meisje en de jongen die het meest gestegen zijn in het individuele klassement. De Jeugdronde kent een eigen wielermiss. Dit jaar neemt Tessa Reuvers deze rol op zich. Zij reed voorheen mee in eerdere edities van de fietsweek en kent het wielerevenement dan ook op haar duimpje. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief