De Boerenraad met voorop Grootste boer Leo tijdens de reünie op 18 mei 1968. FOTO WESTBRABANTS ARCHIEF
De Boerenraad met voorop Grootste boer Leo tijdens de reünie op 18 mei 1968. FOTO WESTBRABANTS ARCHIEF Foto: Westbrabants Archief

Feest 700-jarig bestaan werd in mei gevierd

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Op 8 augustus 1966 werd op initiatief van huisarts Carlo Goyarts het 'Comité Roosendaal 700 jaar' ter voorbereiding van de viering 700 jaar bestaan van Roosendaal opgericht. Drie maanden later werden bij de notaris de stichtingspapieren getekend en was de Stichting 700 jaar een feit. Na lange discussies in de gemeenteraad werd er een subsidiebedrag van 25.000 gulden en een garantstelling van nog eens 25.000 gulden toegekend aan de Stichting R 700. Het comité kon aan de slag.

Het feestprogramma bestond uit een grote Handels-en industriebeurs, de manifestatie Toen-Nu-Straks, een beeldententoonstelling en overige evenementen. In de maand mei van 17 t/m 26 mei 1968 vonden deze plaats. De grote handels-en industriebeurs werd gehouden op het braakliggende terrein van het voormalig missiehuis waar later winkelcentrum de Roselaar is gebouwd. In een paviljoen met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter presenteerden de Roosendaalse middenstand, industrie en veel landelijke bedrijven hun producten en waren. (Er deden nog 20 winkeliers uit de Molenstraat aan mee). Aangrenzend aan deze ruimte was op 100 vierkante meter de tentoonstelling Toen, Nu en Straks te zien waar periodes van de Roosendaalse geschiedenis werden belicht. Een doorlopende diavoorstelling in kleur liet de modernste ontwikkelingen op industrieel gebied in Roosendaal zien. Naast de beurs was het feestpaviljoen, het 'Pretcentrum' waar bekende artiesten optraden, zoals Gert en Hermien, Johny Kraaikamp, The Sheperds, 't Leedy Trio en Andre´ van Duin. Voor de kleintjes trad Pipo de clown en Mamalou op. Pipo stond op het toppunt van zijn roem want zijn optreden koste de stichting 1300 gulden.

Reünie

Op 18 mei organiseerde de stichting en de gemeente een reünie van personen met de geslachtsnaam Roosendaal of daarmee klankverwante namen. De reünie kreeg veel publiciteit in landelijke dagbladen, zo luidde de kop boven een artikel in de Tijd van donderdag 16 mei: Reünie van oud-inboorlingen in Roosendaal. In het artikel gaf burgemeester Godwaldt een knap staaltje van City marketing. Hij vertelde dat Roosendaal een groot streekcentrum wordt met nieuwe industrieën en winkels. De organisatoren schrokken van het aantal adressen die de gemeentes in het land hadden doorgegeven (4000). Besloten werd het aantal personen te beperken tot 1000. Op de dag zelf kwamen uiteindelijk 800 personen. De 'Roosendaalers' werden goed onthaald. Ze bezochten de handelsbeurs en de tentoonstelling en bij de gratis aangeboden Brabantse koffietafel zongen ze samen met de leden van de boerenraad en hun vrouwen luidkeels het Roosendaols Lieke. Tevreden keerden zij met een tas (goodiebag) met kortingsbonnen en kleine cadeautjes van de standhouders huiswaarts.

Beelden
Van 4 tot 26 mei organiseerde de stichting Roosendaal 700 in samenwerking met de 'Tafelronde Roosendaal' en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers de tentoonstelling 'Beelden' in de tuinen van de Ligafabriek. Op de tentoonstelling waren meer dan 40 werken van de 20 bekendste Nederlandse beeldhouwers te zien. Heel het jaar door werden er dingen georganiseerd in het kader 700 jaar Roosendaal. In vergelijking met de viering van 750 jaar valt op dat de festiviteiten in 1968 meer naar buiten gericht waren. Promotie van de stad stond hoog in het vaandel. In landelijk bladen werd aandacht besteed aan de feestelijkheden en radio en TV waren bij diverse evenementen aanwezig.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief