Meike en Simone werken hard aan een gezonde leefomgeving voor kinderen FOTO REMKO VERMUNT
Meike en Simone werken hard aan een gezonde leefomgeving voor kinderen FOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

Iedereen doet mee met Week voor de Gezonde Jeugd

ROOSENDAAL - Scholen, bedrijven, ouders en sportverenigingen, kortom: iedereen in Roosendaal wordt opgeroepen om in de week van 11 tot en met 15 maart 2019 mee te doen aan de Week voor de Gezonde Jeugd die in Roosendaal georganiseerd wordt. Het is een landelijk initiatief dat ook in Roosendaal groots wordt neergezet met als doel: bewustwording creëren en aandacht vragen voor een gezonde leefomgeving voor kinderen.


Meike van Wezel werkt samen met Simone Luijten en Angela Schulz (GGD West-Brabant) als coördinator van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) onder andere aan het project 'Doe je mee, fit is oké'. Onder die vlag wordt van 11 tot en met 15 maart ook de speciale Week voor de Gezonde Jeugd georganiseerd. "Vorig jaar is de landelijke organisatie hiermee begonnen en wij sluiten daar graag bij aan", vertelt Meike. Tijdens deze week is het de bedoeling om zoveel mogelijk reuring te creëren bij scholen, bedrijven, sportverenigingen en ouders. "Het lijkt vanzelfsprekend, een gezonde jeugd. Toch groeien kinderen ongemerkt op in een omgeving waarin ongezonde keuzes vaak (letterlijk) het meest voor de hand liggen. Daar willen wij verandering in aanbrengen."

Activiteiten

Tijdens de Week van de Gezonde Jeugd worden daarom verschillende activiteiten georganiseerd, maar Meike wilt vooral iedereen oproepen om ook zelf met ideeën te komen. "Dat hoeven geen grote activiteiten te zijn. Supermarkten kunnen bijvoorbeeld tijdens deze week gezonde recepten promoten. Scholen kunnen inzetten op een week lang alleen maar water drinken en ouders kunnen samen met hun kind een gezonde maaltijd koken."

Ouders

Door alle partners hierbij te betrekken moet er meer bewustwording ontstaan over die gezonde leefomgeving van kinderen. "We kunnen nog zo hard ons best doen om het drinken van water te promoten, maar als ouders dan toch energiedrank blijven kopen voor hun kinderen dan werkt dat niet." Daarom is het volgens Meike ook van belang dat bedrijven meedoen aan de Week van de Gezonde Jeugd. "Ook zij horen het goede voorbeeld te geven, zodat ouders getriggerd worden om thuis gezonder te leven."

Kick-off

Natuurlijk doet 'Doe je mee' zelf ook een duit in het zakje als het aankomt op de organisatie van de evenementen. Op maandag 11 maart wil Meike van Wezel starten met een gezamenlijke kick-off. "We gaan zelf een dansje bedenken en dat aanleren op alle scholen die met ons meedoen." Op woensdag 13 maart wordt een inspiratiebijeenkomst georganiseerd voor het basisonderwijs en kinderopvang. "Er worden verschillende workshops en sessies gehouden over thema's, zoals armoede en gezondheid, maar ook over water." Deze sessies moeten handvatten bieden, zodat de deelnemers meteen aan de slag kunnen met de volgende stap in hun organisatie.

Sportkermis

Vrijdag 15 maart wordt de Week voor de Gezonde Jeugd afgesloten met de sport- en cultuurkermis. "Kinderen maken tijdens deze middag kennis met verschillende sporten en culturele activiteiten." Daarnaast wordt een gezondheidsquiz gehouden en er wordt fruit uitgedeeld. "Uiteindelijk is die gehele week voor mij geslaagd als er veel mensen blijken te zijn die openstaan voor die verandering en die er ook actief mee aan de slag gaan. Het zou mooi zijn als er activiteiten op poten worden gezet, die ook na deze week worden voortgezet. Bijvoorbeeld een klein dagelijks beweegmomentje voor basisschoolkinderen, een gezondere menukaart bij de schouwburg of een sportvereniging die aan de slag gaat met een gezondere kantine."

'Normaal'
Meike hoopt dat deze gezondere manier van leven over twintig jaar heel gewoon is. "Maar die bewustwording duurt soms jaren", vertelt ze. Simone vult haar aan: "Het is hetzelfde als bij het verhogen van de alcoholleeftijd destijds of het creëren van een rookvrije generatie. Het duurt soms heel lang voordat mensen dit normaal vinden."

Heb je een leuk idee voor deze week of organiseer je ook een evenement in deze week. Laat het weten aan Meike via M.vanwezel@ssnb.nl of FB: doe je mee, fit is oke. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief