Tussen Lisette en Sunshine klikte het meteen.
Tussen Lisette en Sunshine klikte het meteen. (Foto: Els Rommers)

Wie helpt Lisette en Sunshine op (de) weg?

ROOSENDAAL – De 26-jarige Lisette Venhorst weet nog niet zo lang dat zij een autisme spectrum stoornis heeft. Met het krijgen van deze diagnose vielen alle puzzelstukjes op z'n plaats. Eindelijk werd duidelijk waarom ze anders reageerde dan anderen. Na jarenlang op school gepest te zijn, liep ze later ook nog eens vast op haar werk, waardoor Lisette in een isolement raakte. Tot Golden Retriever Sunshine in haar leven kwam. Eind goed, al goed, zou je zeggen, maar helaas wordt nu opnieuw het geluk van Lisette op de proef gesteld.


DOOR ELS ROMMERS

Lisette, die zelfstandig in Roosendaal woont, stelt zich met een gulle glimlach voor. Zo op het eerste gezicht is aan niets te merken dat zij al een flinke spreekwoordelijke rugzak met zich mee torst. Hoewel Lisette uitstekend zelf haar verhaal kan doen, vindt ze het fijn om haar moeder, Anca, uit Oud Gastel, bij het gesprek te hebben. Ook aanwezig, vrolijk kwispelend en wel, is Sunshine, de reddende engel die Lisette de zin in het leven teruggaf.

Traumatische ervaringen
Maar wat is er dan aan de hand? Daarvoor is het nodig om eerst te schetsen hoe het met Lisette was gesteld voor de komst van Sunshine. Haar leven op de basisschool kan zonder overdrijven een hel worden genoemd. "Mijn klasgenoten dreigden me in de fik te steken", vertelt Lisette zonder vertoon van drama. "En zelfs een begeleidend professional dreigde mijn haren af te knippen als ik niet deed wat zij zei." Na haar MBO-studie, ging Lisette aan de slag als landmeetkundig tekenaar. Door gebrekkige begeleiding kwam ze na vijf jaar thuis te zitten. Door al deze traumatische ervaringen, werd Lisette steeds angstiger en op een gegeven moment kwam ze amper nog buiten.

Autisme Kenniscentrum
"Ik raak snel overprikkeld en schrik als mensen onverwachts dichtbij komen", legt Lisette uit. Toch was ze zo moedig om te onderzoeken waar dit gedrag vandaan kwam. "Toen ik op internet een artikel over autisme vond, was het of ik mijn eigen verhaal las. Eindelijk kon ik hardop zeggen waar ik moeite mee had." Daarmee viel er een last van haar schouders. Lisette ging echter een stap verder en zocht actief naar oplossingen. Uiteindelijk kwam ze terecht bij het Autisme Kenniscentrum. Daar werd haar, gezien haar liefde voor dieren, geadviseerd om met een hulphond te gaan werken.

Officiële hulphond
"Dus nam ik contact op met stichting Bultersmekke, die honden in hun eigen omgeving opleidt tot officiële hulphonden", vertelt Lisette verder. "Zowel de honden als de eigenaars worden eerst streng gescreend op geschiktheid. Bij groen licht krijgen zowel de hond als het baasje een intensieve training. De begeleiding stopt niet na de examens maar blijft van kracht gedurende het gehele werkzame leven van de hond. Wat was ik blij om te horen dat ik in aanmerking kwam voor het traject. Ik kon niet wachten tot ik aan een hond werd gekoppeld."

Niet vergoed
Dat werd de rustige en zachtaardige Sunshine. Vanaf het eerste moment werd duidelijk dat die twee voor elkaar zijn voorbestemd. Daarmee was de koppeling dus geslaagd, maar dat was nog niet het startschot voor de opleiding. "Die kost namelijk € 18.000. Dat lijkt veel, maar als je dit afzet tegen de kosten van een professionele hulpverlener, is het echt een schijntje", verduidelijkt moeder Anca. "Helaas wordt de inzet van hulphonden bij autisme niet door de gemeente Roosendaal, noch door de zorgverzekeraar vergoed. En hoewel we al € 5.000 bij elkaar hebben gebracht, is er nog een flink gat te dichten."

Hulp gevraagd
Hoewel Sunshine er nu al voor zorgt dat Lisette haar grenzen verlegt, is er nog veel werk aan de winkel. "Ik ben laatst voor het eerst met haar naar een winkelstraat geweest", geeft Lisette trots te kennen. "Sunshine geeft mij zelfvertrouwen en fungeert als veilige buffer. Met de juiste training kan ik straks ook met haar naar een museum of iets anders ondernemen. Maar de tijd dringt, want wil Sunshines training slagen moet die vanwege haar leeftijd binnen een half jaar starten."

Hulp
En dus doen Lisette en Anca een oproep aan iedereen die financieel een steentje wil bijdragen. Kijk daarvoor op www.assistenthond-sunshine.nl Rechtstreeks doneren kan ook op banknummer: NL69INGB0663614287 t.n.v. A.F. Venhorst-Bouman. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief