Foto: ROBINUtrecht

Roosendaalse socioloog verklaart #MeToo

ROOSENDAAL - Waar komt de populariteit van babyshowers en vrijgezellenfeesten vandaan? Is voetbal een nieuwe religie? En hoe moeten we terrorisme begrijpen? Het zijn slechts een paar vragen die Mark van Ostaijen zichzelf stelt in zijn boek: Wij zijn ons. Op dinsdagavond 12 maart geeft de geboren en getogen Roosendaler een lezing over zijn boek.


De Roosendaalse Mark van Ostaijen is als bestuurssocioloog verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Een socioloog bestudeert de maatschappij en sociaal gedrag. Door te onderzoeken hoe mensen in bijvoorbeeld bedrijven en verschillende sociale, religieuze en politieke organisaties met elkaar omgaan. In 2017 promoveerde Mark van Ostaijen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een proefschrift over migratie en mobiliteit in Europa en op dit moment verricht hij onderzoek in Amsterdam Nieuw-West naar mensen die het verschil maken in hun wijk.

Grote denkers

Op 1 oktober 2018 verscheen van Mark's hand het boek: 'Wij zijn ons. Een kleine sociologie van grote denkers.' Met behulp van grote denkers maakt Mark de wereld om ons heen een stuk inzichtelijker. Zo probeert hij alledaagse fenomenen zoals #metoo, terrorisme, YOLO, carnaval en Zwarte Piet begrijpelijk te maken. "Want wat leert Hans Teeuwen ons over onszelf? Waarom is de discussie over Zwarte Piet heilzaam? Waar komt de Boze Witte Nederlander ineens vandaan? En waarom dienen we internet en smartphones te wantrouwen?"

Brein

Genoeg over na te denken en daarom komt Mark op uitnodiging van literaire stichting De Witte Roos dinsdag 12 maart naar de bibliotheek in Roosendaal. In deze lezing biedt hij een nieuwe kijk op sociaal gedrag, noodzakelijk in tijden van polarisatie, segregatie en individualisering. Hij zet zich af tegen recente (neuro)psychologische publicaties en laat zien dat wij meer zijn dan ons brein. "Wie wij zijn en wat we doen kan beter worden begrepen als sociaal gedrag dan als individuele handeling."

Lezing

De lezing start om 20.00 uur, maar om 19.30 uur gaan de deuren al open. Vrienden van De Witte Roos krijgen gratis entree, voor anderen is de toegang slechts vijf euro. Kaarten zijn te reserveren bij Boekhandel Het Verboden Rijk en Bibliotheek VANnU of te koop aan de zaal. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief