Wethouder Toine Theunis wil flink investeren in de gemeente Roosendaal
Wethouder Toine Theunis wil flink investeren in de gemeente Roosendaal

Gemeente gaat miljoenen investeren in de stad

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal zit - financieel gezien - ruim in het jasje en daarom kan er de komende jaren flink geïnvesteerd worden. Dat blijkt uit de Kadernota 2020 die wethouder Toine Theunis afgelopen week heeft gepresenteerd. Alleen dit jaar wil de gemeente al 2,3 miljoen investeren.

Maar, waar gaat dat geld dan precies naartoe? De verschillende politieke partijen in de gemeenteraad hebben onlangs, tijdens de politieke beschouwingen, hun voorkeuren aan kunnen geven bij het gemeentebestuur. Denk bijvoorbeeld aan thema's, zoals binnenstad, duurzaamheid en jeugd en onderwijs. De uitkomst van die beschouwingen heeft het college van burgemeester en wethouders meegenomen als leidraad voor de Kadernota. Daarnaast heeft het college ook de eigen inbreng verwerkt in de nota. "Zo zou alles erin moeten staan", stelt wethouder Theunis.

Veiligheid

Zo is één van de onderwerpen die werd aangekaart tijdens de politieke beschouwingen veiligheid, daarom wordt hier de komende jaren steeds 250.000 euro extra voor uitgetrokken. Zo'n 50.000 euro is bestemd voor het tegengaan van high impact crimes (woninginbraken, overvallen en straatroven), de overige 200.000 euro is voor veiligheid in de ruimste zin van het woord. Van brandveiligheid tot hondenpoep en rampenbestrijding. Zo wil de gemeente onder andere de capaciteit van straathoekwerkers uitbreiden om te voorkomen dat jongeren afglijden en in de criminaliteit terecht komen.

Busstation

Daarnaast zijn er nog veel meer uitgaven. Zo wil het nieuwe college bijvoorbeeld 150.000 euro investeren in een goede bushalte bij de Associate Degrees Academie, omdat busstation Roselaar in de toekomst komt te vervallen. Er wordt meteen ook 500.000 euro gereserveerd om de kruising Laan van Brabant-Burg. Freijterslaan opnieuw aan te pakken en 600.000 euro om de Roselaargarage beter aan te laten sluiten op de Laan van Brabant en Laan van Limburg.

Cultuurhuis

Op dit moment zijn de verenigingen uit het Mariadal druk bezig met verhuizen. Sommigen naar het nieuwe 'cultuurhuis' aan de Bovendonk 111, anderen verhuizen niet mee omdat de huur te hoog is. De gemeente trekt in ieder geval 1,3 tot 1,5 miljoen euro uit om het pand voor de verenigingen te verduurzamen. Daarnaast wordt 200.000 euro per jaar ingelegd, omdat de huuropbrengsten (nog) niet hoog genoeg zijn om de exploitatie rond te krijgen.

Zwerfafval

Komend jaar wordt er ook 115.000 euro uitgetrokken voor een integrale aanpak van zwerfafval. "Met dit voorstel willen wij bereiken dat er minder zwerfafval in de wijken en langs de hoofdwegen is. Ook willen we dat er minder dumpingen van afval bij verzamelplaatsen en in openbaar gebied plaatsvinden." Om dat te realiseren wordt extra ingezet op het verwijderen van zwerfafval en er komt een intensieve communicatie over de zinloosheid en gevolgen van zwerfafval.

Binnenstad

Twintigduizend euro wordt ingezet voor een pilot in Roosendaal om de binnenstad op een slimmere manier te bevoorraden. Zo wordt er gedacht aan schonere transportvormen of het bundelen van ritten door middel van logistieke hubs.

Arbeidsmigranten

Om de positie van arbeidsmigranten in de gemeente te versterken, wil de gemeente vanaf 2020 een opleidingsfonds (60.000 euro voor drie jaar) opzetten voor arbeidsmigranten. "Daarmee willen we vaak ongeschoolde of heel vakspecifiek opgeleide mensen breder opleiden (met aandacht voor de beroepen van de toekomst). We willen dit combineren met specifieke aandacht voor taalondersteuning van hen en hun families."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief