Afbeelding
Foto: Remko vermunt

Arian Tak: 'Dit is de mooiste koers van het Zuiden'

Door: Remko Vermunt Algemeen

WOUWSE PLANTAGE - De eerste dinsdag van augustus is voor de inwoners van Wouwse Plantage een bijzondere dag. Al 66 jaar lang wordt er traditiegetrouw op deze dag de kermis afgesloten met de Hel van de Pin. Een unieke wielerronde waar door sommigen een heel jaar naar uitgekeken wordt. Eén van hen is vrijwilliger en speaker Arian Tak die al jaren nauw betrokken is bij de Hel van de Pin. "Dat is m'n kindje en daar moet je niet aankomen."

Arian Tak reed als kleine jongen al mee met de Hel van de Pin. "Ik heb hem zelfs een paar keer gewonnen", blikt Tak terug. Toen hij rond de vijftien jaar was heeft hij de Hel van de Pin zo'n drie keer op zijn naam gezet. "Maar ik ben ook wel eens tweede geworden, omdat ik dan te vroeg mijn handen omhoog gooide en alsnog geklopt werd door de renners achter me." Als echte wielerfanaat bleef Arian Tak ook later betrokken bij de Hel van de Pin. Hij begon een eigen ploeg met in de hoogtijdagen zo'n 120 renners die aan de start van de wielerronde van Wouwse Plantage startten. Bij het vijftigjarig bestaan van de wielerronde, zo'n zestien jaar geleden, werd er een nieuw bestuur geïntroduceerd. Tak is officieel geen bestuurslid, maar toch is hij sindsdien als vrijwilliger nauw betrokken bij de vele facetten van de Hel van de Pin.

Vrijwilliger
Dat vrijwilligerswerk varieert van het benaderen van sponsoren en het collecteren tot het plaatsen van dranghekken en het informeren van de pers. "We zijn met een klein team, maar we verstaan elkaar goed. Daarnaast krijgen we veel eer van ons werk. Als alles goed verloopt, dan kijken we op zo'n dinsdagavond echt met een goed gevoel terug. Dat is toch wel mooi." Volgens Arian Tak is de Hel van de Pin dan ook erg bijzonder. "We zijn een klein dorp en we hebben niet veel qua evenementen. De mensen leven echt naar de Hel van de Pin toe. Kinderen zijn maanden van tevoren al in training om uiteindelijk op 6 augustus uit te kunnen blinken", legt Tak uit.

Grappen
Toch draait het niet alleen om de snelste zijn. "We zorgen ook voor entertainment bij het publiek. Zo kan het zomaar zijn dat de premies niet worden uitgereikt aan de nummer één, maar bijvoorbeeld aan de nummer twee of drie." Dat kan niet bij andere koersen, maar dat soort grappen worden wel uitgehaald bij de Hel van de Pin. "Dit is geen gewone koers. Bij ons kunnen ook gewoon Jantje, Pietje en Klaasje meedoen. Vroeger kwamen de boeren na het melken van de koeien even snel een rondje fietsen om vervolgens weer terug te gaan naar de stal. Dat kan alleen hier." Niet voor niets trekt de wielerronde ieder jaar rond de driehonderd deelnemers waarvan het grootste deel van buiten Wouwse Plantage komt. Nieuw dit jaar is dat er op het feestplein een groot televisiescherm staat, waarmee het publiek live zicht heeft op de beruchte kolenbaan. 

Kolenbaan
"Door de kolenbaan is deze wielerkoers zo groot geworden", stelt Tak. Het is een zandweg van zo'n vierhonderd meter met zand, stenen en kuilen. "Als het droog is geweest, dan heb je hier ontzettend veel last van smoor. Heeft het geregend? Dan rijd je hier in de slik." Vanwege asbestsanering door de gemeente is de kolenbaan onlangs nog helemaal omgeploegd. "De weg is dus extra zacht dit jaar." Dat kan maar één ding betekenen: bezoekers van de Hel van de Pin staat gegarandeerd veel sensatie te wachten.

Kijk voor meer informatie over de Hel van de Pin op www.helvandepin.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief