Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Theaterwerkplaats Tiuri wint Cultuurprijs 2019

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Theaterwerkplaats Tiuri heeft de Roosendaalse Cultuurprijs gewonnen en muziekformatie HIP gaat naar huis met de Jongerenprijs. Dat is vrijdagavond tijdens een 'magische' voorstelling bekendgemaakt in De Kring.

DOOR REMKO VERMUNT

Presentator en illusionist Jochem Nooyen had vrijdagavond de eer om alle genomineerden voor te stellen aan het publiek en dat deed hij op geheel eigen wijze. Daarna was het aan cultuurwethouder Toine Theunis om bekend te maken dat Theaterwerkplaats Tiuri de Cultuurprijs 2019 heeft gewonnen. Zij kwamen, na het tellen van alle stemmen van publiek en jury, als winnaar uit de bus. Wethouder Theunis feliciteerde Tiuri met deze mooie prijs. “Ik kan niet alles zien in Roosendaal, maar ik ben blij dat ik jullie voorstelling heb gezien.” De spelers van Tiuri namen vol trots de trofee en het applaus in ontvangst. “Ik ben blij dat u zegt dat u onze voorstelling heeft gezien, want dat is alles wat we willen. Dat we mee kunnen doen met de rest, dat we kunnen spelen in de grote zaal van De Kring. Want spelen kunnen deze mensen”, aldus Jordy Dik namens Tiuri.

Waardering

Tijdens de gesprekken met illusionist Jochem Nooyen kwam ook speler Timur van Theaterwerkplaats Tiuri aan het woord. Voor zijn antwoord op de vraag ‘wil je winnen vanavond’ kreeg hij groot applaus. “Voor mij is het belangrijk dat we gewoon een gezellige avond hebben met z’n allen.” Dat genomineerd zijn belangrijker is dan winnen, stelt ook stadsbeiaardier Toni Raats. “De prijs is al bereikt: dit is waardering voor wat je doet.”  Ook wethouder Toine Theunis beaamt dat. “Ik ken de jury. Zij leggen de lat heel hoog. Dus als je genomineerd bent, dan heb je sowieso wat bereikt in Roosendaal. Dan heb je echt een prestatie neergezet.”

Jongerenprijs

Trudie Stalpers, directeur van CultuurCompaan mocht de Jongerenprijs overhandigen aan de muziekformatie HIP. Zij werden genomineerd samen met Dansatelier Roosendaal. HIP won, net als Tiuri, de trofee die door Marijke Maas werd ontworpen. "Een swingende formatie van 10 hongerige jonge talenten die de laatste jaren flink aan de weg timmert in concerten en evenementen in en rond Roosendaal", stelt de jury over HIP. "Niet zomaar een feestband: er wordt serieus muziek gemaakt met ruimte voor improvisatie. Ze zorgen voor leven in de brouwerij en zijn kwalitatief goed. Een nominatie voor de Jongerenprijs is dan ook zeer op zijn plaats.”

De avond werd muzikaal begeleid door de Jongens van de Band. Stichting Jong, winnaar van de Jongerenprijs 2018 verzorgde een optreden en aan het eind van de avond werden alle genomineerden nog even in het zonnetje gezet. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief