De kinderen van Tu11epet11 bij de Tullepetaon
De kinderen van Tu11epet11 bij de Tullepetaon

Elfjarigen ondergedompeld in carnavalscultuur

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Kinderen die op 11 november 2019 elf jaar oud zijn, kunnen zich nu opgeven voor de tweede editie van Tu11epet11. Dit bijzondere programma bestaat uit elf verschillende activiteiten waarbij de kinderen volledig worden ondergedompeld in de Roosendaalse carnavalscultuur. Zo gaan ze meebouwen aan een carnavalswagen, zingen ze gezamenlijk de Tullepetaon wakker én treden ze op tijdens het Kaokelswaree.

Het idee voor Tu11epet11 is afkomstig van Jolanda van Ginderen en Karin Moerkens. Jolanda's dochter was vorig jaar elf jaar en ze liep dan ook voor de elfde keer mee in de kinderoptocht. "Elf is toch een belangrijk getal binnen de carnaval. Daarom wilde ik elf activiteiten voor haar uitzetten om haar meer te leren over de Tullepetaonse carnaval. Een soort Tullepetaonse opvoeding", vertelde Jolanda vorig jaar al. Het werd een succes, want precies op de elfde van de elfde meldde de elfde deelnemer zich aan.

Aanmeldingen

Inmiddels zijn ook voor de tweede editie van Tu11epet11 de aanmeldingen geopend. "Nog voor de inschrijving van start ging, hadden we al twee aanmeldingen", vertelt Karin Moerkens. "We zijn heel erg nieuwsgierig naar de belangstelling voor dit jaar. We hopen op een verdubbeling van vorig jaar, dus 22 kinderen, maar we gaan het zien."

Programma

Het programma voor dit jaar komt voor een groot deel overeen met vorig jaar. "De activiteiten zijn min of meer hetzelfde, alleen de invulling kan her en der wel wat veranderd zijn." Zo gaan de kinderen op 30 oktober eerst kennismaken met elkaar én ze gaan vlaggen maken voor de optocht naar de Tullepetaon op 11 november. "We gaan ook gezamenlijk de Tullepetaon wakker zingen, we gaan weer naar een bouwclub, naar het kwakkelsoiree en we helpen mee tijdens de Dag van de Kwakkelkraant." Volgens Karin Moerkens kon vooral de dag bij de bouwclub vorig jaar op veel enthousiaste reacties rekenen. "Omdat ze daar echt iets gingen doen. Ze hebben meegeholpen met plakken, schilderen en nog veel meer. Dat vonden ze wel echt heel leuk." Maar, ook het Kwakkelsoiree en het vlaggen bij de Tullepetaon waren activiteiten waar de kinderen van genoten. "Maar we zijn bijvoorbeeld ook met het RAC naar De Brink gegaan en dat vonden sommige kinderen ook heel erg leuk."

De kleine veer

Als klap op de vuurpijl kreeg Tu11epet11 vorig jaar bij het 'in slaap zingen van de Tullepetaon' de kleine veer van de Prins uitgereikt. "Voor de kinderen was dat echt heel bijzonder. Maar voor ons voelde het ook echt als een waardering voor wat we hebben gedaan. Het was ook een stimulans om door te gaan. We zijn heel blij dat we iets bedacht hebben, wat ook echt enthousiast ontvangen is." De veer werd ingelijst en heeft bij alle kinderen even thuis mogen staan.

Eén grote groep

Dit jaar hopen Jolande en Karin uiteraard weer op leuke en enthousiaste groep met kinderen. "Er zijn wel kinderen van vorig jaar die graag weer mee zouden willen doen, maar ze weten dat het slechts voor één jaar is." Toch verwacht Karin een aantal kinderen ook in de toekomst nog wel te gaan zien. "Sommigen vieren al carnaval met hun ouders en zullen dus bijvoorbeeld ook bij het wakker zingen van de Tullepetaon aanwezig zijn. Maar, hoe leuk zou het zijn als ze dan hun Tu11epet11-vlag meenemen. Ik hoop echt dat er over een paar jaar een hele groep ontstaat van kinderen die mee hebben gedaan aan Tu11epet11."

Vrijwilligers

Hoewel de kinderen nu nog te jong zijn, zou het mooi zijn als een aantal van die kinderen over een paar jaar aan kunnen schuiven als vrijwilliger bij Tu11epet11. "We doen het nu vooral met z'n tweeën, maar we krijgen veel ondersteuning vanuit Stichting Carnaval Roosendaal. We kunnen altijd een beroep op hun doen."

Wil jouw kind meedoen aan Tu11epet11? Neem dan een kijkje op www.tullepetaonsnieuws.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief