Afbeelding

Te weinig statushouders voor Roosendaalse taakstelling

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft voor het eerst de halfjaarlijkse taakstelling rondom het huisvesten van statushouders niet gehaald. Dat laat wethouder René van Ginderen weten.

Iedere gemeente krijgt per half jaar vanuit het Rijk te horen hoeveel vluchtelingen met verblijfsvergunning (oftewel statushouders) zij moeten huisvesten in hun gemeente. De gemeente Roosendaal kreeg eind 2018 te horen dat er in het eerste half jaar van 2019 in totaal 36 statushouders gehuisvest moesten worden, maar dat aantal is dus niet behaald. "De reden hiervoor is dat de afgelopen taakstellingsperioden, het COA aan Roosendaal, net als aan veel andere Brabantse gemeenten, te weinig vergunninghouders heeft kunnen koppelen", stelt wethouder Van Ginderen.

De oorzaak hiervan is dat de lmmigratie en Naturalisatie Dienst (lND) minder vergunningen tot verblijf heeft afgegeven. Wanneer er minder mensen een vergunning krijgen om in Nederland te blijven, zijn er ook minder mensen die gehuisvest moeten worden. "Gemeenten die vanwege dit tekort aan koppelingen niet aan de taakstelling hebben voldaan, acht de provincie verschoonbaar. Dat betekent dat er geen interventie volgt", stelt de wethouder. "Samen met onze partner Vluchtelingenwerk, blijven wij in gesprek met het COA." Voor de tweede helft van 2019 moet de gemeente 27 statushouders huisvesten, maar het is nog de vraag of dat, vanwege dezelfde reden, gehaald gaat worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief