Foto van het Westbrabants archief, FOTO A.J.M. MOL
Foto van het Westbrabants archief, FOTO A.J.M. MOL (Foto: A.J.M. Mol)

Nostalgische kermis wordt grootste van Nederland

  Actueel

ROOSENDAAL – In 1569 hield men in Roosendaal al een kermis. Die kermis stelde nog niet veel voor, enkele acrobaten en goochelaars lieten hun kunsten zien, er werd een toneelstuk opgevoerd en een processie gehouden. Kermis was een combinatie van religie, handel en vermaak. Het religieuze aspect verdween in de loop van de tijd en er kwam steeds meer amusement.


Allerlei artiesten als koorddansers, vuurvreters, leeuwentemmers en mensen met bijzondere verschijningsvormen zoals reuzen, dwergen, Siamese tweelingen of extreem behaarde mensen toonden zich aan het publiek. Dankzij de industriële revolutie kwam rond 1900 de stoomcarrousel in zwang. Deze trok zoveel bezoekers dat steeds meer kermisexploitanten er een lieten bouwen.

Nog niet zo lang geleden werd rond Pasen altijd de Kalsdonkse kermis gehouden. De komende paasdagen, van 30 maart tot en met 4 april herleven oude tijden en komt er een grote nostalgische kermis op de Oude Markt, Bloemenmarkt en Tongerloplein. Vanaf dinsdag 27 maart wordt de kermis die een van de onderdelen is van het feestprogramma van het comité 750 jaar Roosendaal, opgebouwd. Het wordt de grootste nostalgische kermis van Nederland. Er komen 35 kermiszaken. De draaimolens kosten 1 euro maximaal en andere attracties kunnen tegen gereduceerde prijzen bezocht worden. Ook komen er leuke actieprijzen.

Nostalgie
Bij het zien van al die oude attracties zullen er bij Opa's en oma's veel verhalen loskomen over vroeger en hoe zij een bezoek aan de kermis beleefden. Marktmanager Corné Kriesels van het comité vertelt: "Elke attractie heeft zijn eigen geschiedenis en is uniek. De oudste attractie is de paardencarrousel uit 1830. De draaimolen met ondermeer 12 mechanisch bewegende paarden heeft in het midden een kermisorgel. De molen is prachtig beschilderd. Er is ook een luchtschommel uit 1936 met acht bootschommels en er staan straks een aantal prachtige gebakskramen. Ook de lachspiegels zullen weer voor ouderwets vermaak zorgen. Een oude woonwagen laat zien hoe rond 1900 de kermismensen woonden. Er zit een bedstee in en de wagen werd verwarmd met een kolenkacheltje waar ook op gekookt werd. Op de Markt komt een grote spiegeltent waar optredens gehouden worden."

Ambachtenmarkt
Op paaszaterdag en tweede paasdag wordt er een ambachtenmarkt gehouden. Zaterdag staat er een glasblazer, boekbinder, klokkenmaker, smid en iemand die quilts maakt. Maandag staat tingieten, eieren schilderen, bijenkorf vlechten en tassen maken op het program.

Educatief programma
"De bibliotheek heeft een educatief programma voor basisschoolleerlingen ontwikkeld," vertelt Annelieke Danen, lid van het comité 750 jaar Roosendaal.. "Als scholen zich opgeven via jeugdbieb@bibliotheekvannu.nl kunnen leerlingen de nostalgische miniatuurkermis en kermisfototentoonstelling bezoeken in de bibliotheek en meedoen aan een speurtocht. De tentoonstelling en miniatuurkermis in de bibliotheek is voor publiek geopend tijdens de openingstijden van de kermis.

Kleurwedstrijd

Er is ook een kleurwedstrijd voor basisschoolleerlingen. Kunstenaar Frank Roks heeft twee nostalgische kleurplaten ontworpen. De platen zijn te downloaden via www.roosendaal750jaar.nl (onder educatieve projecten) en kunnen tot 26 maart ingeleverd worden op Markt 54 H in de bibliotheek. Contactpersoon is Nelleke ten Haaf. De winnaars worden op 30 maart om 16.00 uur tijdens de opening van de kermis, in Parrotia bekend gemaakt. De prijs, een VIP gezinskaart, geeft toegang tot de tentoonstelling en miniatuurkermis in de bibliotheek, gratis drankje met koek in Parrotia en het hele gezin mag één kermisdag gratis gebruik maken van alle kermisattracties."

BIJDRAGE MIEKE SPEKMAN

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief