Afbeelding

Ted van Eck het sterkst in topper

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - In de A-poule won Ted van Eck de topper tegen Marc Naalden. Hiermee werkte hij een vol punt achterstand weg dat hij opliep door remises tegen André van de Laar en Nico Kloosterboer. Beide schakers hebben nu vijf punten uit zes partijen en komen nog twee keer in actie.

De strijd om het clubkampioenschap blijft daarom spannend. Ook André van de Laar is nog in de race om de titel. Van de Laar is nu koploper met een half punt voorsprong op Ted van Eck en Marc Naalden, maar hij speelde een partij meer. Van de Laar moest in zijn laatste partij tegen Patrick Heijnen genoegen nemen met remise, een knap resultaat van de naar de A-poule gepromoveerde Heijnen. Hij bood de hele partij goed tegenstand en won tijdens het middenspel een pion. Hij koos voor zekerheid en bood remise aan, maar die werd door André van de Laar niet geaccepteerd. Toen Van de Laar er later in de partij slechter voor kwam te staan, koos hij alsnog eieren voor zijn geld en nam genoegen met remise. In de topper tussen Ted van Eck en Marc Naalden beantwoordde Naalden de opening van de met wit spelende Van Eck met een 'leeuw'-variant. Dit is doorgaans een sterk wapen, maar de geroutineerde Van Eck wist hoe hij hier mee om moest gaan en haalde de winst binnen. Pieter de Nijs verloor in zijn partij tegen Ben Cartens een pion, maar de stelling bleef gelijk. Bij de 29e zet zag hij een gaatje in zijn verdediging over het hoofd en dit werd door Ben Cartens simpel afgemaakt. Met vier punten uit vijf partijen was de naar de A-poule gepromoveerde Cartens goed op dreef. Een dag later speelde hij tegen Hans Ravestein. Deze partij, die lang in evenwicht was, ging hem uiteindelijk minder goed af. Cartens koos voor een ondoordachte aanval via de damevleugel en dit werd door de met zwart spelende Hans Ravestein afgestraft.

B-poule

In de B-poule troffen de promotiekandidaten Ron Höfer en Frank Rockx elkaar. De met wit spelende Höfer kwam beter uit de opening door slordig spel van zwart. Dit leidde al snel tot winst van een pion. De dames worden geruild en er volgt een pionneneindspel met lopers van dezelfde kleur. Maar Ron Höfer kon het voordeel, en daarmee zekere promotie naar de A-poule, niet uitbuiten. Frank Rockx sleepte alsnog remise in de wacht. Ondanks de simpele overwinning op Rob Verbeek speelt Christ de Veth het komende seizoen waarschijnlijk opnieuw in de B-poule als gevolg van de verloren partij tegen Jacques Smits en de remise tegen Ron Höfer.

Uitslagen A-poule: Ted van Eck-Marc Naalden 1-0, André van de Laar-Patrick Heijnen ½-½, Pieter de Nijs-Ben Cartens 0-1, Ben Cartens-Hans Ravestein 0-1.

Stand: 1. André van de Laar 7-5½, 2. Ted van Eck 6-5, 3. Marc Naalden 6-5, 4. Ben Cartens 6-4, 5. Nico Kloosterboer 6-2½, 6. Patrick Heijnen 6-2, 7. Hans Ravestein 7-2, 8. Pieter de Nijs 5-1, 9. Marvin Jacobs 6-1.

B-poule: Ron Höfer-Frank Rockx ½-½, Rob Verbeek-Christ de Veth 0-1.

Stand: 1. Ron Höfer 8-6½, 2. Jacques Smits 7-6, 3. Christ de Veth 7-5½, 4. Frank Rockx 6-4, 5. Joey Wattimena 7-4, 6. Bart van Oosterhout 6-2, 7. Rob Verbeek 6-1½, 8. Pierre Bol 7-1½.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief