Afbeelding

Eerste KinderResto Kalsdonk smaakt naar meer

Algemeen

ROOSENDAAL – Afgelopen donderdag werd de eerste KinderResto succesvol afgesloten. Vijftien kinderen waren de afgelopen tien weken in Buurtcentrum Kalsdonk samengekomen om bezig te zijn met het thema gezonde voeding, samen koken en samen eten. Het project is één van de eerste in Nederland en moet gezien worden als een pilot.

KinderResto is een initiatief van Stichting van Harte en wordt ondersteund door basisschool de Vlindertuin, Sportservice Noord-Brabant, de GGD, wijksportvereniging Kalsdonk, buurtcentrum Kalsdonk en WijZijn Roosendaal.

Opzet Mali van Sprundel, één van de begeleidende vrijwilligers, staat duidelijk voor ogen wat ze met deze activiteit wil bereiken. “We leren kinderen wat gezonde voeding is, maar maken ook duidelijk wat de informatie op de verpakking betekent. Daarnaast brengen we ze ook bij wat hygiëne is, wat bacteriën doen en wat dat alles te maken heeft met calorieën. Het is voor de jongens en meisjes een ware ‘eyeopener’ als je met suikerklontjes laat zien hoeveel suiker er bijvoorbeeld in chips zit.” Die voorlichting is één aspect van de KinderResto. “We leren ze ook hoe je voor gezonde voeding kunt kiezen, laten ze dingen proeven, maar zorgen ook voor beweging en spel om ze daardoor te laten samenwerken”. Daarmee benadrukt Van Sprundel dat het sociale aspect net zo wezenlijk is al het andere. “We leren de kinderen ook dat ze met respect met elkaar moeten omgaan.”

Programma Aimée van der Sterren is als coach verbonden aan de Stichting Van Harte, die het project heeft ontwikkeld en uitgewerkt. “Met een draaiboek zorgen we voor een tiental bijeenkomsten, waar de kinderen op verschillende manieren kennis maken met voedsel. We nemen ze mee naar een moestuin, laten hen daar zelf de groente zien en ook van het land halen, zodat ze die kunnen bereiden. Ook laten we ze ervaren dat een rauwe ui niet echt smakelijk is, maar dat je die kunt bakken en combineren met stukjes appel.” Al die activiteiten dragen bij tot een groter zelfvertrouwen bij de deelnemertjes en geeft hen ook de mogelijkheid om bewuste keuzes te maken. “We hopen natuurlijk dat ze met de kennis en kunde die we ze bijbrengen ook thuis iets doen.”

Draaiboek Het draaiboek, waar Van der Sterren het over heeft, zorgt dat in heel Nederland op dezelfde wijze dit project wordt gedaan. Roosendaal is samen met twintig andere steden uitgekozen om deel te nemen aan de pilot. Ervaring heeft inmiddels al wel geleerd dat tien lessen mogelijk net iets teveel van het goede is, maar dat de kinderen wel enthousiast zijn over de opzet. Dat komt met name ook door de mix in leeftijd van de kinderen. Kinderen in de basisschoolleeftijd van acht tot twaalf jaar kunnen deelnemen, maar per groep zijn er dat ten hoogste vijftien deelnemertjes.

Buitenkansje Edwin Spitters, buurtopbouwwerker voor Kalsdonk, Burgerhout en het Centrum, zag het aanbod van de Stichting Van Harte als een buitenkansje. Met name als pilot kun je er veel van leren, en het succes zorgt er ook voor dat collega’s niet alleen nieuwsgierig zijn, maar zelf ook graag ‘in willen stappen.’ Spitters boft, want nu de eerste cyclus van 10-weken is verstreken, volgen er ook nog een tweede en derde. De tweede groep is al bijna helemaal volgeboekt, dus letterlijk gezien ‘smaakt dat naar meer”, besluit hij enthousiast.

Kinderen van basisschool de Vlindertuin zijn druk bezig met de voorbereidingen. Naast kennis en kunde gaat het vooral om het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief