Afbeelding

Damiaan Reijnaers staat op vierde plaats van kieslijst GeenPeil

Algemeen

ROOSENDAAL – Roosendaler Damiaan Reijnaers doet mee aan de komende Tweede Kamerverkiezingen voor GeenPeil. Velen kennen hem vooral van zijn overname van tienduizend Twitter-accounts. Een actie waarbij hij mensen waarschuwde dat men niet zomaar iedereen toegang tot je account moet geven. Daarmee haalde hij de landelijke pers.

De keuze van Reijnaers voor Geen Peil is een bewuste. Omdat Geen Peil geen partijprogramma heeft en dus ook geen verkiezingsbeloftes kan maken, heeft hij telkens heel wat uit te leggen. Maar dat is dan weer een uitstekende manier om met de kiezer in contact te komen.

Presentatie Op zijn ‘Damiaan-flyer’ verduidelijkt hij wat hij met zijn kandidatuur voorstaat. “Ik ben geen politicus, maar wel Tweede Kamerkandidaat. Een doorsnee jongen, zoals het als kamerlid eigenlijk ook hoort. Volksvertegenwoordiger, toch?” De student kunstmatige intelligentie woont op kamers in Diemen. Naast zijn politieke interesses is hij reislustig en bezoekt landen die zeker niet bij iedereen ‘hoog zullen scoren’. “Ik ben een aantal keren naar Rusland en Oekraïne geweest. En vanwege de verkiezingscampagne ben ik net terug uit Bangladesh. Ik ben vooral nieuwsgierig naar zaken die mijn mening helpen vormen en bezoek daarom niet de toerismebestemmingen.” Omdat de verkiezingsslogan ‘Stem op jezelf – kies GeenPeil’ om nogal wat uitleg vraagt, is contact met geïnteresseerden snel gemaakt. “Heel veel mensen zijn nog gewend aan verkiezingen ‘oude stijl’ en verwachten dus een programma met standpunten, terwijl iedereen weet dat je die moet ‘inwisselen’ zodra je regeringsverantwoordelijkheid krijgt. Dat is voor heel veel mensen een behoorlijke omslag, maar zet ook aan tot nadenken”, verwoordt hij de scepsis van mensen.

GeenPeil Het principe van GeenPeil is simpel. Reijnaers verduidelijkt: “Bij GeenPeil wordt alles wat in de Kamer aan bod komt via internet aan onze leden voorgelegd. Uiteindelijk bepaalt de meerderheid van onze leden wat de Kamerleden moeten uitvoeren. Op die manier wordt er ècht democratisch deelgenomen aan het proces van keuzes maken.” De 21-jarige kandidaat beseft dat de volksvertegenwoordiging ‘oude stijl’ goed paste in het verleden. “Technieken zijn veranderd, vertrouwen in politieke partijen is tanende en er is behoefte aan een systeem waarbij de mening van de kiezer er ècht toe doet.” Uitgaande van wetsvoorstellen, zou de richting per onderwerp politiek kunnen verschillen. “Het zou zomaar kunnen dat we wat zorg betreft aansluiten bij een SP standpunt en voor onderwijs bij D66. Uiteraard geheel afhankelijk van de mening die de meerderheid van onze leden daarin heeft.”

Toekomst Reijnaers begrijpt als geen ander dat de insteek van GeenPeil een geheel nieuwe is, waarbij met name de kiezer zal moeten wennen aan het creëren van een andere democratie. “Nu maken 150 Kamerleden de dienst uit en voelen heel veel mensen zich niet vertegenwoordigd. Zodra de verkiezingen achter de rug zijn keert men zich van de achterban af. Daarom willen wij zo nadrukkelijk onze leden betrokken houden bij wat er in die kamer gebeurt.” Reijnaers verwijst nog eens fijntjes naar het Oekraïne-Referendum dat door een half miljoen Nederlanders werd afgedwongen, en waar vervolgens vanuit de politiek over de uitslag werd gezwegen. Overigens denkt GeenPeil inmiddels ook al na over de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, en hoopt men op 15 maart tenminste met één volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer plaats te kunnen nemen.

Damiaan Reijnaers was de afgelopen weken druk in de weer met het verspreiden van zijn ‘Damiaan-flyer’. FOTO RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief