Afbeelding

Bewoners Kloosterstaat niet blij met nieuwe centrumring

Algemeen

ROOSENDAAL – Appartementbewoners aan de Kloosterstraat maken zich zorgen over de gevolgen van de aanleg van de centrumring voor hun straat. Bij informatie- en inspraakavonden heeft een aantal van hen aandacht gevraagd voor hun bezwaren tegen de plannen. Tot nu toe heeft dat maar in zeer beperkte mate tot aanpassingen geleid. Daarom is recent besloten de handen ineen te slaan. Vlak voor de jaarwisseling heeft Ben Maas, de secretaris van de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex Kloosterstede, mede namens de bewoners van de complexen Hoogestede, De Matrijs, De Cicero en Gertrudisstede met een brief de gemeente nogmaals om aanpassing van de plannen gevraagd.

De bezwaren van de bewoners richten zich op het feit dat er langs de hele centrumring – waar deels eenrichtingsverkeer gaat gelden - een tweerichtings fietspad komt, gelegen aan de binnenzijde van de ring. In de Kloosterstraat loopt dat pad vlak langs de appartementencomplexen. Momenteel liggen daar enkele ondergrondse vuilcontainers. Na de komst van het fietspad zijn die voor de vuilniswagens niet meer te bereiken; daarom moeten deze containers worden verplaatst.

Veiligheid fietsers Maas: “We maken ons zorgen over de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid. Het dubbele fietspad kruist in de Kloosterstraat zes uitritten van appartementencomplexen. De zichtlijnen, die toch al beperkt zijn, worden nog verminderd door het planten van boompjes en struiken. Zoals het fietspad nu is gepland, is er straks geen ruimte meer voor verhuiswagens en voertuigen die onderhoud komen uitvoeren, denk aan hoogwerkers in gebruik bij het schoonmaken van de ruiten. En als er brandweer of ambulances op straat moeten parkeren loopt het verkeer op de eenrichtingsweg helemaal vast. Wij pleiten er daarom voor om het fietspad in de Kloosterstraat aan de buitenzijde van de ring te leggen.” De gemeente wil het fietspad overal aan de binnenzijde laten lopen, juist omdat dit veiliger zou zijn: zo hoeven fietsers minder vaak over te steken. Een argument dat geldt voor mensen die binnen de ring zijn en blijven. Maar fietsers die het stadscentrum binnengaan of verlaten moeten toch een keer oversteken. Volgens Maas is het voor de scholieren van de eveneens aan de buitenkant van de ring gelegen Jeroen Boschschool veiliger als het fietspad naar de overkant van de straat verhuist.

Wijzigingen na goedkeuring Bijkomend voordeel is dat het niet nodig is de ondergrondse containers te verplaatsen. Maas: “Daar heeft de gemeente weliswaar een concessie gedaan: de container bij Kloosterstede zou aanvankelijk naar de Burgemeester Prinsensingel verhuizen. Die staat nu ingetekend bij de parkeerplaats bij de school aan de overzijde. Dus de overwegend bejaarde bewoners moeten straks het dubbele fietspad en de rijweg oversteken om hun vuilnis weg te brengen.” Maas wijst er op, dat er nadat de gemeenteraad akkoord ging met de aanleg van de centrumring nog wijzigingen in de plansituatie zijn geweest. “De Jeroen Boschschool en het Stadskantoor zouden het veld ruimen voor parkeerplaatsen. Daarover is na het akkoord van de raad besloten dit terug te draaien. Er zijn dus goede argumenten om opnieuw over het plan te praten.”

Reactie gemeente Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente geen aanleiding ziet om het fietspad naar de buitenzijde van de ring te verplaatsen. Het voorstel voor de centrumring is na uitgebreide participatie door de raad vastgesteld. De Jeroen Boschschool blijft inderdaad waar hij nu staat. Dat de school blijft staan, is geen nieuw feit waardoor mensen juridisch bezwaar tegen de herinrichting van de centrumring kunnen maken.

De ondergrondse vuilniscontainers moeten wijken voor het dubbele fietspad. BIJDRAGE EN FOTO ROEL DE HAAN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief