Nieuwe expositie in atelier en galerie van Anita Ammerlaan

ROOSENDAAL – In het hart van Roosendaal, op Markt 39 tegenover de ingang van het Emiel van Loonpark ligt een waar kunstparadijs, het atelier en de galerie van kunstenaar Anita Ammerlaan. De galerie is 1150 vierkante meter en door die grote oppervlakte biedt het de exposerende kunstenaars de mogelijkheid om hun werk optimaal te presenteren. Om de drie maanden wordt er een nieuwe expositie georganiseerd door Ammerlaan en haar man Patrick Roelofs. Het echtpaar is fulltime met kunst bezig. Anita staat hoofdzakelijk achter haar schildersezel en Patrick heeft het altijd druk met netwerken om professionele kunstenaars aan te trekken voor de galerie.


Anita Ammerlaan, geboren in 1976 in Leidschendam, kwam toen zij veertien jaar was naar Brabant met haar familie. Haar vader heeft samen met zijn broer een melkveebedrijf en Anita groeide op tussen de koeien. Die dieren hebben haar altijd gefascineerd. Tijdens haar opleiding aan de Willem de Kooning Academie voor Schone Kunsten in Rotterdam begon ze met het maken van realistische olieverfschilderijen van haar vaders koeien. Op een gegeven moment liep ze vast op dit onderwerp. Ammerlaan vertelt: “Ik ben me toen bezig gaan houden met het schilderen van landschappen en andere onderwerpen. Vanaf 2012 is er steeds meer kleur in mijn werk gekomen. Toen in mijn vaders bedrijf de melkrobot geïnstalleerd werd en ik ging helpen, stond ik weer oog in oog met mijn lievelingsdieren, de koeien. Mijn passie laaide weer op en vanaf die tijd is de koe weer mijn favoriete schilderonderwerp. Het mooie van koeien is die mooie zachte oogopslag en de rustige uitstraling. Het zijn echte individuen. Een van mijn vaders koeien met de bijnaam, Beesie, luistert altijd naar me en komt graag knuffelen. De koeienschilderijen die ik nu maak hebben veel meer kleurschakeringen, reliëf en licht gekregen en zijn niet langer zwart-wit. Ik werk nu meer met acrylverf vaak gecombineerd met olieverf.”

Laagdrempelige galerie Ammerlaan kreeg vier jaar geleden een telefoontje van de leegstandbeheerder (anti- kraak) of zij misschien kunstenaars kende die een atelierruimte zochten, want op de markt was nog een groot leegstaand pand dat daar voor geschikt was. Samen met haar man ging ze kijken en het idee voor een atelier annex galerie was al snel geboren. Roelofs vertelt: “We hadden altijd al gebrainstormd over een eigen galerie en nu kregen we deze mooie kans. We zitten hier nu vier jaar en ik houd me bezig met het reilen en zeilen van de galerie. Elke drie maanden hebben we nieuwe kunstenaars die hun werk tentoonstellen. Deze expositie, EYE-CANDY 11 laat het werk zien van 14 kunstenaars. Het is heel divers werk, van abstracte beeldhouwkunst tot realistisch fijne olieverfstillevens. Iedere kunstliefhebber kan hier wel iets van zijn smaak vinden. We willen vooral laagdrempelig zijn, iedereen kan gratis binnen lopen en kijken. Ammerlaan voegt toe: “Onze openingen van de nieuwe exposities combineren we altijd met optredens. Stadsdichter Leo Lotterman heeft een keer op ons podium gestaan. Het Festival Singer-Songwriters is hier geweest en de huidige tentoonstelling is geopend met de 11-koppige jazzformatie, Jazzed for fun.” Vanwege al deze activiteiten en haar inspirerend kunstenaarschap is Ammerlaan genomineerd voor de Rabobank Cultuurprijs gemeente Roosendaal.

Anita Ammerlaan met een kunstwerk in haar galerie aan de Markt. BIJDRAGE EN FOTO MIEKE SPEKMAN 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief