Afbeelding

Pand voormalig muziekcentrale Tierolff prachtig opgeknapt

Algemeen

ROOSENDAAL – In 2013 sloot muziekcentrale Tierolff, die zolang het straatbeeld bepaald had aan de noordwand van de Markt, voorgoed zijn deuren. Twee jaar stond het grote pand te koop. Tot Hans Luijkx zijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen en samen met zijn buurman Johan Korsmit een afspraak maakte met de makelaar om eens een kijkje te nemen achter de karakteristieke gevels.

Zij zagen de mogelijkheden en durfden het avontuur aan. Na aankoop bracht hun aannemer de gebouwen weer terug in de oorspronkelijke staat. Alle oude elementen zoals marmeren schoorstenen, prachtig gestuukte plafonds en glas in looddeuren werden vakkundig gerestaureerd.

Bouw De huizen Markt 90 en 92 zijn gebouwd in 1864 in opdracht van winkelier J. Voermans vermeldt het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) van de gemeente Roosendaal en Nispen. Het MIP beschrijft in zijn rapport de panden Markt 90 en 92 met gepleisterde schijnvoegen, hardstenen plint, zadeldaken met verbeterde Hollandse pan als beeldondersteunend met gevelwandwaarde. Wie de architect is vermeldt het rapport niet, Vooral in het interieur kan men de geschiedenis terug lezen en zien dat het huis voorname bewoners gehuisvest heeft.

Bewoner Een bewoner die vooral zijn stempel op het interieur heeft gedrukt is Antoon Tierolff (1868-1936) Hij heeft voor de ontwikkeling van het muziekleven in Roosendaal veel betekend. Hij was vanaf 1892 ruim veertig jaar organist van de Paterskerk, ( O.L.Vrouwekerk) op de Kade en verbonden aan het ‘Alphonsuskoor’ van die kerk. Hij was ook leider en commissaris van harmonie ‘De Unie’. In 1899 opende Tierolff een muziekhandel op Markt 55. Later verhuisde de firma naar de overkant naar Markt 90 en 92. De zaak zou uitgroeien tot Tierolff muziekcentrale, een van de belangrijkste uitgevers van muziek voor harmonie, fanfare, drumband en blaasorkest.

Veel dubbele wanden gesloopt De kopers van het grote winkelpand zijn vanaf april 2015 tot eind november bezig geweest met de renovatie van het pand. Luijkx vertelt: “Ik had er voordat we het kochten van buiten al verschillende keren omheen gelopen en zag de mogelijkheden van het huis of eigenlijk de twee huizen. Door de lelijke luifel boven het winkeldeel en de afsluiting van de gang tussen de twee huizen was er e´e´n geheel van gemaakt maar dat was niet bepaald fraai. Dat moest weer teruggebracht worden naar de oude situatie. Maar de meeste arbeid ging in het interieur zitten. Overal zaten er dubbele wanden en plafonds. We hebben heel wat weg gesloopt. Toen we de systeemplafonds verwijderden, kwamen weer de originele, mooie plafonds tevoorschijn die we allemaal opnieuw hebben laten stuken, net als de wanden. Ook de oude profieldeuren zijn weer teruggebracht in originele staat. De radiatoren, sommigen nog uit de jaren 30, zijn opnieuw geschilderd, alle loden leidingen zijn vervangen. De oude riolering is ook vervangen. Kortom alles is vernieuwd. We hebben in de panden boven drie appartementen, compleet met moderne keukens en badkamers, en op de begane grond drie bedrijfsruimten kunnen realiseren. Alleen de linkerbedrijfsruimte met zijn prachtige glas in looddeuren en grote marmeren schouw is nog te huur. Die is buitengewoon geschikt voor een notaris of advocatenkantoor.”

Hans Luijkx in een van de mooiste vertrekken van het huis. BIJDRAGE EN FOTO MIEKE SPEKMAN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief