Afbeelding

Buitengebied moet nog even wachten op snel internet

Algemeen

ROOSENDAAL – Het is nog onduidelijk wanneer het buitengebied van de gemeente Roosendaal wordt aangesloten op glasvezel.

Het Breedbandfonds, dat wordt uitgevoerd door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft van de provincie Noord-Brabant een lening gekregen van 35 miljoen euro, zodat ook huishoudens op het platteland gebruik kunnen maken van snel internet. Dat is nu vaak nog een groot probleem.

Geduld De bewoners van het Roosendaalse buitengebied zullen nog wel even geduld moeten hebben, voordat zij gebruik kunnen maken van glasvezel. De aanleg van het netwerk in de gehele provincie neemt twee jaar in beslag. De firma Mabib start dit jaar nog met het uitrollen van glasvezel in het oostelijke deel van Brabant.

Pas in 2017 staat het westelijk deel op de planning. Wethouder Hans Verbraak van Economie kan dan ook nog niet zeggen wanneer de gemeente Roosendaal aan de beurt is.

Raadsvragen Raadsleden Charl Goossens, René van Broekhoven en Cees Janssen van de Roosendaalse Lijst hadden raadsvragen gesteld over de kwestie. Zij vragen al langer aandacht van het uitblijven van het slechte internetbereik in het buitengebied.

Veel bewoners hebben te maken met een trage internetverbinding. Dat levert problemen op voor burgers en bedrijven. Zo zijn melkrobots van melkveebedrijven aangesloten op het internet, waardoor zij snel afhankelijk zijn van een goede verbinding met het wereldwijde web. Ook contacten voor bedrijven met bijvoorbeeld afnemers en leveranciers verlopen vaak digitaal.

Daarnaast is het internet bijvoorbeeld noodzakelijk voor iedereen om zaken te kunnen regelen. Contact met diensten van de overheid, zoals de Belastingdienst en uitkeringsorganisatie UWV verlopen steeds meer digitaal. Ook hebben kinderen internet nodig om huiswerk te kunnen maken.

Coax-aansluiting Volgens Verbraak komen alle huizen en bedrijven in het buitengebied die nog geen coax-aansluiting hebben in aanmerking voor aansluiting op het glasvezelnetwerk. Een coaxkabel is noodzakelijk voor het doorsturen van hoogfrequente signalen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het televisie- en het computernetwerksignaal.

De Roosendaalse Lijst wilde ook opheldering over de kosten die gebruikers hebben, indien zij straks omschakelen naar glasvezel. Verbraak kan hierop nog geen antwoord geven:

“Het is niet eenduidig aan te geven hoe de kosten zich verhouden tot de kernen, omdat glasvezel in abonnementvormen door diverse bedrijven wordt aangeboden.”

FOTO MONIQUE JANSEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief