Bluestalent Ralph de Jongh exposeert in galerie De Kring

ROOSENDAAL  - Geboren in Roosendaal, opgegroeid in Nispen, gepassioneerd als muzikant en beeldend kunstenaar en geïnspireerd door met name tekendocent Frans Stohr en muzikant Harry Muskee. Ralph de Jongh weet sinds een aantal jaren zijn beide talenten succesvol te combineren. Bijzonder is dat hij vanaf 19 februari exposeert in de Rabobank Galerie in schouwburg De Kring om zijn 25-jarig jubileum als muzikant én beeldend kunstenaar te vieren.


Zoals de, door hemzelf gecomponeerde muziek aanleiding kan zijn tot een schilderij, zo kan het ook andersom. Die combinatie van talenten valt te zien en te beluisteren op zijn dubbel-cd ‘Lonesome man, Ocean of Love’ die vanaf 31 maart te koop is. De Jongh maakt van zijn jubileumjaar middels deze tentoonstelling en cd een artistiek hoogtepunt.

Passie

Toen tekendocent Frans Stohr van het Gertrudiscollege De Jongh kennis had laten maken met de rietpentechniek van Picasso, toonde hij al snel een aangeboren talent voor beeldende kunsten te hebben. De Jongh daarover: “Hij zei me dat een artistieke gave doorgaans door bijvoorbeeld  vakkenvullen of andere baantjes financieel ondersteund moest worden. Kunst maak je ‘in je eigen tijd’ op je zolder, was ook zo’n uitspraak van hem.” De passie en het doorzettingsvermogen van De Jongh zorgden voor een waardering, zodat hij wist dat hij door moest gaan. Stohr duidde zijn talent als volgt: “Jij kunt met een paar pennenstreken iemand neerzetten.” De kunstacademie leek de logische volgende stap, maar dat werd het uiteindelijk niet. “Ik heb door de jaren heen van alles gedaan, maar beide aandachtsgebieden vochten om voorrang. Dankzij de gitaarlessen van Hans Reijs ontwikkelde ook die kant van mij zich. Ik ontwikkelde een eigen stijl en begon langzaam maar zeker liedjes te schrijven. Dat is inmiddels 25 jaar geleden. Dat jubileum viert De Jongh dit jaar met een expositie en een dubbel-cd. Hij is inmiddels professioneel muzikant en beeldend kunstenaar, waar hij behoorlijk in heeft geïnvesteerd. “Dankzij mijn studies  sociale geografie en antieke Chinese filosofie bleken mijn liedjes ook tekstinhoudelijk steeds beter te kloppen. Daar ga ik met name bij mijn in 1996 opgenomen, maar nog niet uitgebrachte, cd ‘Burstout Explosion’ gebruik van maken.”

Talent

“Op het moment dat ik bij de Wisseloordstudio’s technisch medewerker werd, luisterden steeds meer muzikanten naar mijn ingespeelde demo’s. Men was zo enthousiast dat ik op een gegeven moment de kans kreeg om een dag lang op te nemen. In dezelfde periode mocht ik het voorprogramma van  de theatertour van Harry Muskee verzorgen”. Peter Uytdehage, vriend van Ralph, is vol lof over hem: “Hij heeft een aantal keren bij De Wereld Draait Door gespeeld, en is zelfs een aantal keren uitgeroepen tot beste Nederlandse bluesartiest. Dat hij daarnaast talentvol beeldend kunstenaar is, bewijst dat hij op beide terreinen zeer gedreven is.” Dat succes wordt nu omlijst door een expositie in de Rabogalerie in Schouwburg De Kring. “De tentoonstelling wordt op 19 februari om 18.00 uur geopend, en dan speel ik met een aantal gastmuzikanten nummers van mijn cd.” Daarmee wordt zijn 25-jarig jubileum als muzikant en beeldend kunstenaar op gedenkwaardige wijze omlijst.

BIJDRAGE EN FOTO RENÉ BRUIJNINCX

 

  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief