Laatste lamp in Philipsfabriek definitief uitgedraaid

ROOSENDAAL – het doek voor de Philipsfabriek in Roosendaal is definitief gevallen. Zondag 15 november rolde de allerlaatste lamp van de band in de lichtfabriek aan de Zwaanhoefstraat. De productie van tl-lampen is voorgoed verleden tijd. Tientallen medewerkers die de fabriek draaiende hielden, verloren hun baan. Philips heeft er in overleg met de medewerkers voor gekozen om aan het laatste moment geen ruchtbaarheid te geven. De fabriek is al voor het grootste gedeelte leeggeruimd. Er was nog een kleine productielijn in dienst die afgelopen weekend werd stilgelegd. Daarna wordt het gebouw leeg opgeleverd. Dat gebeurt op zijn vroegst eind december. Een groot industrieterrein komt hiermee leeg te staan. Wel loopt er nog een businesscase waarbij Philips in samenwerking met de gemeente bekijkt wat de mogelijkheden zijn voor het terrein.


Businesscase De fabriek van Philips werd in 1948 in gebruik genomen. Onlangs ijverde Stichting Beeld nog voor het behoud van de beeldbepalende panden van de fabriek. Volgens de organisatie die zich inzet voor het cultuurhistorisch erfgoed zijn de gebouwen kenmerkend voor de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Stichting Beeld pleitte voor een cultuurhistorische inventarisatie van het complex om te bekijken in hoeverre de gebouwen overeind kunnen blijven. Daarbij zou het niet alleen gaan om de schoorsteen, maar ook om de panden op het terrein. Bij de businesscase zijn ook partijen betrokken als REWIN, BOM, het instituut Interreg van de EU, de provincie Noord-Brabant en het ministerie van Economische Zaken. Tot nu toe zijn er nog geen uitkomsten bekend van dit onderzoek. Philips Philips was jarenlang één van de grootste werkgevers in de gemeente Roosendaal. Bij aanvang van de productie in 1948 werkten er 350 medewerkers. In 1971 waren dat er 1.900. Duizenden mensen hebben er ooit gewerkt. Het bedrijf vierde in 2006 nog het zestigjarig jubileum en heeft zijn stempel op Roosendaal gedrukt. Zo heet de wijk Kalsdonk in de volksmond nog steeds de ‘Philipswijk’ en kent straten als de Televisiestraat, de Ampèrestraat en de Voltastraat. Philips draaide in het tweede kwartaal van 2015 een omzet van zes miljard euro. De multinational werkt aan de verzelfstandig van de lichtdivisie die ook groeit. De productie van tl-lampen is overgeheveld naar Polen.

Aderlating De sluiting van de Philipsfabriek betekent een forse aderlating voor de werkgelegenheid in de regio West-Brabant West. Vorig jaar gingen ook grote fabrieken als Philip Morris in Bergen op Zoom en Tetra Pak in Moerdijk dicht. Bij Philip Morris gingen ongeveer 1.200 banen verloren en bij Tetra Pak 200. Drie jaar geleden maakte Philips bekend de Roosendaalse vestiging te willen sluiten. Toen werkten er nog ongeveer 350 mensen. Niet alleen in Roosendaal voert Philips grote ontwikkelingen door. Zo heeft het bedrijf ook plannen om een fabriek in Emmen te sluiten waarbij 250 medewerkers hun baan dreigen te verliezen. Ook net over de grens vallen er klappen. Zo raakten bij de vestiging van Philips in Turnhout in België dit jaar honderd mensen hun werk kwijt. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief