Afbeelding

Wilbrink sluit na 54 jaar met weemoed de deuren

Algemeen

ROOSENDAAL - Weer gaat een bijzondere winkel dicht. Deze keer niet vanwege de crisis of vanwege de toenemende concurrentie van het internet. Nee, Wim en Sjoukje Wilbrink gaan van hun pensioen genieten; dat is de reden dat ze hebben besloten over enkele weken te stoppen met hun bedrijf ‘Wilbrink Naaimachines Handwerken’ op de Nieuwe Markt.

“We zijn begonnen in 1961 met een zaak in de Oude Passage. Niet lang daarna zijn we verhuisd naar de Molenstraat, waar we 25 jaar hebben gezeten. We maakten toen onderdeel uit van een Vennootschap Onder Firma, bestaande uit zes zaken, van Zeeland tot Breda, gerund door broers en zussen van me. Ik was de jongste van het stel en heb het uiteindelijk ook het langste volgehouden. In 1995 zijn we als zelfstandige onderneming verder gegaan. Rond die periode zette het verval van de Molenstraat in en zijn we naar ons huidige adres verhuisd.” Wilbrink is overigens blij om te zien dat de Molenstraat nu weer een flink stuk van z’n oude allure terug heeft.

Veel is veranderd Ze hebben heel wat veranderingen gezien in de periode van 54 jaar dat ze actief zijn geweest. Mevrouw Wilbrink: “In de beginjaren ging Wim vaak ’s avonds op pad om de machines bij de mensen thuis te demonstreren. Dat doen we al jaren niet meer, we demonstreren nu in de zaak. De naaimachines zijn ook onvergelijkbaar veel beter dan vroeger. Vooral dankzij de toepassing van computers. Sommige mensen zijn daar wat huiverig voor, maar als ze dan zien hoe groot het gebruikersgemak is, zijn ze meestal snel over de streep. Toen we begonnen waren er drie naaimachinehandels in Roosendaal, we zijn nu al jarenlang de enige.”

Lol aan het werk Ze beleven nog steeds plezier in de zaak, zij in de verkoop en hij voornamelijk druk met onderhoud en reparatiewerk. Maar ze zijn allebei de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd. Wilbrink: “En ooit komt de tijd van stoppen, natuurlijk.” Zijn vrouw vult aan: “We willen er nu eens wat vaker op uit.” Toch lijkt er sprake van een lichte twijfel bij haar man. “Ik heb er wel over gedacht om een paar dagen in de week open te blijven, maar besloot al gauw: dat wordt niks. Veel te onzeker voor onze bezoekers en klanten. Maar ik repareer zelf ook machines, niet alleen die waar we het dealerschap van hebben, maar alle merken; misschien dat ik dat wel blijf doen….”

Grote opheffingsuitverkoop Een opvolger komt er niet, dus zullen de liefhebbers van naaien en handwerken, zoals het nu lijkt, over een poosje hun heil buiten Roosendaal moeten zoeken. Voorlopig kunnen ze hun slag nog slaan bij Wilbrink. “We zijn begonnen met onze opheffinguitverkoop. Dat betekent dat al onze producten met een flinke korting de deur uit gaan. Uiteraard met volledige garantie en ondersteuning. Zo lang de voorraad strekt, natuurlijk. Alles gaat weg! Daarna is het over en sluiten.”

BIJDRAGE ROEL DE HAAN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief