Aandacht voor de speech van burgemeester Jacques Niederers in de Sint Jan. FOTO PETER BRAAKMANN
Aandacht voor de speech van burgemeester Jacques Niederers in de Sint Jan. FOTO PETER BRAAKMANN

'Tijd om underdog van ons af te schudden'

Door: Addo Sprangers Algemeen

ROOSENDAAL - Terugblikken en vooruitkijken. Bij het begin van het nieuwe jaar is het vaste kost. Zo ook tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Roosendaal dinsdagavond in de Sint Jan. Centraal stond - de aftrap van - de viering van het 750-jarig bestaan van Roosendaal welke dit jaar plaatsvindt.

DOOR ADDO SPRANGERS

Voor burgemeester Jacques Niederer reden om het nieuwe jaar bij voorbaat al als 'gedenkwaardig' te betitelen. Een jaar ook 'waarin we het verleden uitgebreid gaan vieren én in één moeite door met elkaar de toekomst van onze stad verder gaan vormgeven', zo maakt hij in het begin van zijn toespraak duidelijk.

Logistiek

Om aansluitend het verleden van het in het jaar 1268 voor de eerste keer vermelde Roosendaal te schetsen. In die tijd nog gelegen in een nog hoofdzakelijk zompig en leeglandschap, waar mensen wonen op droge heuvels midden in het veenmoeras: donken. De bewoners van deze drie donken blijken echter inventief. Om niet elke keer het hele eind naar Nispen hoeven te lopen, vragen ze de bisschop of ze een kapel mogen bouwen. Ze krijgen toestemming en de kapel groeit uit tot de Sint Jan, waar omheen vervolgens een bloeiende stad ontstaat. Want dat grote zompige veenmoeras wordt in de daaropvolgende eeuwen volledig afgegraven. Er wordt turf gestoken, waaruit ook zout wordt gewonnen. Producten die hun weg weer vinden naar Vlaanderen, Engeland, Duitsland en Frankrijk. "Roosendaal als logistiek knooppunt. Toen al", concludeert burgemeester Jacques Niederer.

Cirkel

Later gooit de Tachtigjarige Oorlog roet in het eten en wordt Roosendaal, dat in een felbevochten grenszone ligt, verwoest, zo vertelt hij verder. Eeuwenlang speelt de stad geen rol van betekenis meer, totdat er een extra spoorlijn vanuit Antwerpen wordt aangelegd. En als het spoor er eenmaal is, volgt de industrie. Werkgelegenheid, een snelle bevolkingsgroei. Wanneer later de industrie terugloopt, komt daar de logistiek voor in de plaats. "Precies: logistiek", aldus burgemeester Jacques Niederer. "Waarmee het 750 jaar geleden in de tijd van de turfwinning begon. De cirkel is rond."

Infrastructuur

"We bevinden ons nog steeds op die bijzonder gunstige plek waar het allemaal begon, 750 jaar geleden", weet hij. "Niet meer midden in een moeras, maar omgeven door hoogwaardige infrastructuur. Snelwegen, spoorlijnen, vaarroutes. Vlak tussen twee van de grootste zeehavens van Europa en pal op de route naar het enorme achterland. Bedrijven zien die voordelen: wij zijn in trek als vestigingsplaats voor logistiek. We hebben een bloeiend bedrijfsleven, als gemeente zijn we financieel gezond."

Doenersmentaliteit

Wat dat betreft mag Roosendaal zichzelf best wat harder op de borst slaan, vindt Niederer.

Ook de volgens de burgemeester wel degelijk aanwezige trots op Roosendaal mag naar zijn mening best wat meer worden uitgedragen naar de buitenwereld. "Iemand zei ooit dat 'in elke Roosendaler een beetje een underdog zit'. Het is tijd om die underdog van ons af te schudden. Want Roosendaal heeft veel in zijn mars."

Mijlpalen

Als 'bewijs' voert hij enkele mijlpalen aan. De start met een academie voor Associate Degrees door Avans in september bijvoorbeeld. Ook noemt hij de herontwikkeling van Mariadal waarvoor dit jaar de plannen verder uitgewerkt gaan worden. Tot slot staat hij nog even stil bij de vernieuwde centrumring. "Ook hier wordt Roosendaal beter van", meent Niederer.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief