De Splienters vallen altijd op met hun roze pakken en kostuums
De Splienters vallen altijd op met hun roze pakken en kostuums Foto: De Splienters

Zeulband de Splienters viert feest: 3 x 11 jaar

Door: Remko Vermunt Algemeen

TULLEPETAONESTAD - Zeulband de Splienters bestaat dit jaar 33 jaar en dat moet gevierd worden. Op 20 januari vanaf 20.00 uur is iedereen welkom in de Raatskelder voor een knalfeest. Drie carnavalsbands uit Brabant maken hun opwachting tijdens deze avond, maar ook een aantal Roosendaalse artiesten zullen het podium betreden. Het belooft een feestje te worden, want waar De Splienters zijn daar is de leut.

Leden van het eerste uur zijn Peter en Marie-Louise Hectors. "De band is in 1985 opgericht en bestond toen uit tien mannen en vrouwen", vertelt Peter Hectors. Hij was één van die tien. "Maar eigenlijk konden slechts drie mensen een instrument bespelen, de rest stond erbij en dronk een pilsje. Daarom zijn we het eerste jaar vooral overal rond gaan kijken zonder onze instrumenten." Eén jaar later sloot ook Marie-Louise zich bij de groep aan. "En inmiddels zijn wij de enige twee die zijn overgebleven van de groep. Er zijn jaren geweest dat we een veel kleinere groep hadden en soms niet konden blazen wegens een te krappe bezetting, maar er zijn ook jaren geweest, en nu weer, dat we bijna niet op het podium passen." Op dit moment bestaan De Splienters uit 23 personen en volgens Marie-Louise is dat het maximale aantal. "Anders worden we echt te groot."

Liedjes
Na de oprichting is flink geïnvesteerd in het oefenen van de liedjes en het bespelen van instrumenten. "Een aantal leden hebben muziekles gevolgd, maar we hebben het ook elkaar aangeleerd." De repetities zijn in de loop van de jaren ook steeds serieuzer geworden. "Vroeger oefenden we met een pilsje in ons hand en werd er meer gelachen. Nu drinken we eerst een bakje koffie, repeteren we en daarna wordt pas een pilsje gedronken."

Het eerste nummer dat De Splienters zichzelf aanleerde was 'Het leven is goed in het Brabantse land'. "Dat nummer vertegenwoordigt waar we voor staan", vertelt Marie-Louise. De Splienters staan dan ook bekend om hun gezelligheid en saamhorigheid. "De naam Splienters is bewust gekozen. We zijn voelbaar aanwezig en moeilijk te verwijderen."

Optocht
Toch is carnaval voor De Splienters meer dan alleen wat liedjes spelen. Ruim twintig jaar lang organiseerden ze een kindermiddag, waarbij kinderen werden geschminkt, spelletjes werden gespeeld en kleurplaten werden gekleurd. "De Prins kwam ook altijd even langs bij de kinderen", vertelt Marie-Louise. "Toch hebben we vorig jaar besloten om ermee te stoppen, het was niet vernieuwend meer." Tijdens de optocht in Roosendaal zijn de Splienters ook altijd van de partij. "We begonnen met een clubje dat niet aan de optocht meedeed, maar na een paar jaar zijn we toch mee gaan lopen. Inmiddels hebben we een kar geregeld en rijden we mee in de optocht." Van mijlenver zijn ze te herkennen aan hun roze kleur. "In de tijd dat de Splienters werden opgericht was het zeldzaam om de kleur roze te kiezen. We vielen toen echt op tussen de andere bandjes." Inmiddels lopen meer mensen in het roze, maar de Splienters herken je ook aan hun creatieve pakken en kostuums die veelal met de hand worden gemaakt. "Ik heb er al kilometers stof doorheen genaaid. Ik begin altijd al maanden van tevoren", legt Marie-Louise uit. "Ik heb inmiddels dozen vol op zolder staan." Die creativiteit is ook te zien op het Priense Swaree. Of het nu een dansje is, een nummer of een sketch. De Splienters zetten altijd leutige optredens neer. "Daar zijn we in 2011 mee begonnen en dat blijven we voorlopig nog wel even doen. Net als de optocht", besluit Marie-Louise.

Feest
Maar, eerst is het tijd voor een groots feest in de Raatskelder. Iedereen is welkom. Consumpties zijn wel voor eigen rekening. "Maar, wij zorgen voor de leut en de muziek." Zo komt onder andere Blusswerruk uit Eindhoven spelen en BB Ullie uit Hoeven. "We hebben bewust bandjes van buiten Roosendaal gevraagd, zo kan iedereen uit Roosendaal gezellig met ons mee feesten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief