Afbeelding
Column

Column Hanneke Marcelis: 'Blue Monday'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

Voel jij je de afgelopen dagen ook zo terneergeslagen? Blik je weemoedig terug op de drukke feestdagen, terwijl de stilte van januari maar niet wil wennen? Kun je je bed niet uitkomen als je de regen alwéér tegen de ramen hoort tikken? Dan kun je je opmaken voor een zware Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar ligt in het verschiet. Tenminste, dat zegt een Britse psycholoog. In opdracht van een reisbureau, wat graag wil dat jij je vakantie gaat boeken. Maar toch kun je geen krant of website meer openen zonder te lezen over hoe je deze zware dag moet doorkomen. Nou, ik kan je vertellen, ik heb die tips totaal niet nodig.

Ik snap Blue Monday namelijk niet zo goed. Oké, het is slecht weer. Dat valt niet te ontkennen. Maar wanneer is het eigenlijk wel goed weer in Nederland? Zo vernieuwend zijn die grijze luchten toch ook weer niet? En de Kerstdagen zijn achter de rug. Dat is heus jammer, want ik keek er al maanden naar uit. Maar na weken van familie-activiteiten is een weekendje met een lege agenda en Netflix toch geen straf zeker? En wie wordt er nou eigenlijk niet blij van dat heerlijk opgeruimde gevoel als de kerstboom de deur uit is? Want zelfs ik, kerstliefhebber nummer 1, voel toch ergens diep in me een gelukzalig gevoel als de leegte in mijn woonkamer in januari weer is teruggekeerd.

Maar zelfs op die enkele momenten dat het grijze weer en gebrek aan dennenlucht in de huiskamer mijn humeur lijkt te gaan aantasten, is er nog één ding wat alle gevoelens van Blue Monday kan doen verdwijnen. En dat ene ding wordt steevast vergeten wordt door de Randstadgerichte media in hun lijstje 'Tips tegen de depri-dag'. Daar boven de rivieren hebben ze nog steeds niet door dat Brabanders het best werkende medicijn tegen Blue Monday al lang en breed hebben ontdekt. Het is een prachtige combinatie van Daar staat een paard in de gang en de Snollebollekes, van felgekleurde koppen van papier-machê en de verkleedkist die van zolder komt, en van korte nachten en rijkvloeiend bier. Het is nog minder dan vier weken. Nog maar 27 nachtjes slapen. Bijna op twee handen te tellen. En wat worden we er gelukkig van. Over één ding kan absoluut geen twijfel bestaan. De uitvinder van Blue Monday viert duidelijk geen carnaval



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief