De bakker, de klant en de winkelbediende tijdens een repetitie. FOTO HENNIE RIBBENS
De bakker, de klant en de winkelbediende tijdens een repetitie. FOTO HENNIE RIBBENS Foto: Sandra Broosus

Nispens Toneel speelt "High" Tea in Bakkerij van Schie

Door: Addo Sprangers Algemeen

ROOSENDAAL - Na maanden repeteren zijn de vijftien leden van het Nispens Toneel er klaar voor. De klucht "High" Tea in Bakkerij van Schie, die dit jaar wordt uitgevoerd is al bij voorbaat een succes. "Vorig jaar speelden wij twee keer voor een volle zaal. Dit jaar komt er zelfs een middagvoorstelling bij," vertelt voorzitter Linda Oostvogels. "De kaartverkoop loopt als een trein maar we willen niemand teleurstellen. Met drie voorstellingen is er voor iedereen wel een plaatsje te bemachtigen."

DOOR HENNIE RIBBENS

Al in het begin van de vorige eeuw werd er in Nispen toneel gespeeld door de Boerenstand en later onder andere door de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ). Tot de dag van vandaag zijn de toneelvoorstellingen populair. Veel Nispenaren maar ook belangstellenden uit omliggende plaatsen wonen de voorstelling bij. Volgens Linda Oostvogels zijn er vooral veel leden van toneelverenigingen uit de omgeving die komen kijken wat de concurrentie te bieden heeft. "Wij gaan ook bij andere verenigingen kijken hoor. Als je zelf toneel speelt ben je ook geïnteresseerd in andere stukken. Je leert ervan en krijgt ideeën."

Repeteren

De weken voor de uitvoeringen zijn drukke tijden. Er wordt meer gerepeteerd, er wordt gewerkt aan de publiciteit, de kaartverkoop en de decors. Gelukkig is het niet altijd zo druk benadrukt regisseur Fons van Doormaal. "Na de voorstellingen is er een rustperiode. Daarna wordt er als eerste gezocht naar een nieuw stuk bij de toneeluitgeverij. Als we een keuze hebben gemaakt worden de rollen in overleg verdeeld zodat iedereen de zomervakantie kan gebruiken om de tekst eigen te maken. Het is niet zo dat de hoofrollen altijd zijn weggelegd voor dezelfde persoon." Een kleine rol dit jaar is weggelegd voor de twaalfjarige Brad, het jongste lid van de club die zijn debuut maakt. "Ik had een hoofdrol in de schoolmusical en ik vond het zo leuk dat ik bij het Nispens Toneel ben gegaan. Ook al heb ik weinig tekst, ik vind het toch heel spannend."

Taken

De vijftien leden van de vereniging hebben allemaal zo hun eigen taken. Naast de hoofdtaak van acteur, regisseur of souffleur draagt iedereen ook nog andere steentjes bij. De mannen bouwen de decorschotten, de vrouwen schilderen en behangen de decors. Er is een bestuur, er zijn commissies en werkgroepjes en elk lid zorgt voor de kleding die past bij zijn of haar rol. Yvonne Castelijn speelt dit jaar een boerin met flinke boezem. "Ik probeer mij eerst in te leven in mijn rol en ga dan snuffelen in tweedehands winkels. We betalen allemaal onze eigen kleding. De decorstukken worden wel uit de pot betaald maar ook allemaal zo goedkoop mogelijk. We verzamelen van alles via Marktplaats of rommelmarkten en soms maken of vermaken we dingen die we nodig hebben."

Bakkerij

Zoals de titel van het stuk al doet vermoeden speelt de klucht zich af in een bakkerij. De belangrijkste rekwisieten worden dan ook geleverd door de plaatselijke bakker. "Dat vinden we echt geweldig," benadrukt Linda. "Gelukkig hebben we wel 40 sponsors uit het dorp. Zij leveren mooie prijzen voor de loterij die na de uitvoering wordt gehouden. Naast de inkomsten uit de loterij hebben we ook de contributie en gemeentesubsidie nog altijd hard nodig. Gelukkig leeft de vereniging enorm en dat zegt weer iets over de saamhorigheid in ons dorp." Het Nispens Toneel kan nog altijd nieuwe acteurs gebruiken. Belangstellenden kunnen zich melden bij de vereniging of komen kijken naar een van de uitvoeringen.

Waar en wanneer?

De voorstellingen van het Nispens Toneel worden gehouden in Zaal Verhoeven in Nispen. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari is de aanvang om 20.00 uur en op zondag 21 januari om 14.00 uur. De zaal gaat 45 minuten voor aanvang open. Kaarten bestellen kan via nispenstoneel@live.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief