Serge de Wekker.
Serge de Wekker.

Serge de Wekker genomineerd voor Master Onderzoeksprijs bij Fontys

Door: Sandra Broosus algemeen

ROOSENDAAL - Serge de Wekker MEd leerkracht en mentor in de brugklas van het Norbertusgertrudiscollege te Roosendaal is met zijn afstudeeronderzoek voor de master Educational Needs genomineerd voor de Onderzoeksprijs 2018 bij Fontys Hogescholen. Zowel docenten als jury beoordeelden de studieresultaten met het predicaat ‘excellent’.

Steeds meer leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs volgen een opleiding op masterniveau. Het is de wens van de overheid om steeds meer hooggekwalificeerde docenten en schoolleiders op scholen te krijgen. Met name de wet op het Passend onderwijs vraagt om bekwame docenten. Op reguliere scholen komen steeds meer leerlingen met speciale onderwijsbehoeften. Masteropleidingen worden veelal in deeltijd gevolgd. Dat betekent dat de studie naast de dagelijkse werkzaamheden moet worden besteed. De meeste studenten maken daarbij gebruik van de Lerarenbeurs. Daarmee kan het collegegeld betaald worden en is ook de mogelijkheid om gedeeltelijk vervanging voor de groep te krijgen. Een impuls van de overheid om voortgezette professionalisering in het onderwijs te bevorderen. Na het succesvol afronden van de studie mogen de studenten de titel MEd (Master in Education) voeren.

Onderzoeksthema

De masterthesis van Serge de Wekker bestond uit het uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek. Dat betreft een onderzoek waarbij in de eigen onderwijscontext een onderzoek wordt gedaan. Doel daarvan is om aangaande een zogeheten verlegenheidssituatie een theoretische verdieping te verrichten om vervolgens op methodische wijze een verbeter- of verdiepingsonderzoek te doen. Dat resulteert altijd in de verbetering van een bepaalde onderwijspraktijk op de school. Docent de Wekker onderzocht hoe je de leerling een centrale rol kon geven in zijn eigen begeleiding. Daartoe zocht hij met de leerling naar de kern van zijn problematiek. De leerlingen hebben ook feedback gegeven op de resultaten die hij vaststelde.
Collegedirecteur drs Marieke van den Hurk over het onderzoek: “Serge drukt met zijn onderzoek een duidelijk en kwalitatief hoogwaardig stempel op de ontwikkeling van de mentoraatsleerlijn van het Norbertuscollege.”

Kennisplaza

Serge de Wekker zal in een posterpresentatie tijdens het Kennisplaza op 8 maart in de Fontysgebouwen aan de Frans Franssenstraat in Den Bosch zijn onderzoek toelichten. Tevens zal dan de glossy 10XBETER! worden gepresenteerd. In die glossy worden de onderzoeken van alle tien de genomineerden beschreven. In de uitgave geven vooraanstaande onderwijsmensen – o.a. onderwijsminister Arie Slob – hun visie op professionalisering van docenten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief